Desítka organizací píše Dienstbierovi kvůli odvolání šéfa Agentury pro sociální začleňování

21.04.2015 14:36

Člověk v tísni, EDUin, Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením, Meta – společnost pro příležitosti mladých migrantů, to je jen část organizací, které se otevřeným dopisem obrátily na ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Dopis mají k dispozici rovněž ParlamentníListy.cz.

Desítka organizací píše Dienstbierovi kvůli odvolání šéfa Agentury pro sociální začleňování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier v senátní lavici

„Obracíme se na Vás v návaznosti na Vaše rozhodnutí ze dne 16. dubna 2015, kdy jste odvolal z pozice ředitele Agentury pro sociální začleňování Martina Šimáčka. Jedním z důvodů byla i aktivita Agentury při projednávání novely školského zákona týkající se vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami," stojí v úvodu dopisu.

Ten pokračuje ve velmi smířlivém tónu, když upozorňuje především na schopnosti dnes už bývalého ředitele Agentury  Martina Šimáčka. „Proto nesouhlasíme s Vaším rozhodnutím odvolat Martina Šimáčka z pozice ředitele Agentury, neboť právě on je osobností s mimořádnou odbornou erudicí, která vytrvale podporuje implementaci inkluzivního vzdělávání ve vzdělávacím systému," tvrdí jednotlivé organizace.

Smyslem jejich psaní je snaha po revokaci ministrova rozhodnutí a znovu dosazení Šimáčka na jeho pozici. Dienstbier, ani předseda vlády Sobotka doposud nereagovali.

Šimáčka před šesti lety jmenoval do funkce jako vítěze výběrového řízení tehdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Předtím Šimáček působil osm let v organizaci Člověk v tísni a spolupracoval také s dalšími prospěšnými společnostmi, byl i na ministerstvu školství.

Mnozí odborníci, úředníci i samotní Romové činnost agentury hodnotí pozitivně. Podle nich se díky jejímu přispění situace v řadě problémových lokalit zlepšila a lepší je tam i soužití s okolím. Agentura má ale i své kritiky. Podle některých není třeba jasné, kolika Romům vlastně skutečně pomohla začlenit se do běžného života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…