Desítky lidí budou protestovat proti prolomení těžebních limitů

27.11.2013 6:49

Zřejmě desítky lidí budou dnes odpoledne před krajským úřadem v Ústí nad Labem protestovat proti snahám o prolomení těžebních limitů. Akci pořádají členové Strany zelených a Pirátské strany, podnětem pro demonstraci bylo vyjádření premiéra v demisi Jiřího Rusnoka, který minulý čtvrtek při návštěvě Mostu nevyloučil zrušení vládního usnesení chránícího obce před dalším rozšířením těžby.

Desítky lidí budou protestovat proti prolomení těžebních limitů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před úřadem vlády se demonstrovalo proti současné energetické politice státu

"Smyslem akce je ukázat krajským radním a hejtmanu Oldřichu Bubeníčkovi, že toto téma je pro občany stále důležité a jednoznačné," řekl jeden z organizátorů demonstrace Vladimír Charvát. Podle premiéra je ale zmíněné vládní usnesení "vyčpělé", obce prý dostatečně chrání horní zákon. "Samotné limity, usnesení vlády, jsou dneska překonané a mohou být určitým brzdícím prvkem. My se celou situací budeme zabývat včetně limitů," řekl minulý týden v Mostě.

Lidé přijdou o práci

Ústecký hejtman Bubeníček (KSČM) Rusnokova slova přivítal, na těžbě jsou podle něj v regionu závislé tisíce lidí. O zrušení usnesení usilují hlavně těžební firmy, například Severní energetická uvedla, že prolomení limitů pro lom ČSA na Mostecku by prodloužilo jeho životnost o 150 let.

reklama

autor: adr, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…