Desítky lidí v Praze protestovaly proti zásahům USA v Íránu

12.01.2020 18:40

Asi 50 lidí dnes odpoledne před americkou ambasádou v Praze protestovalo proti vojenským zásahům USA v Íránu. Odsoudili zejména americký likvidační útok na vlivného íránského generála Kásema Solejmáního v Bagdádu. Podpořili také protivládní protestní hnutí v Iráku, Íránu, Libanonu a dalších zemích Blízkého východu.

Desítky lidí v Praze protestovaly proti zásahům USA v Íránu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA na ambasádě v Praze

"Nikdo nemá právo vraždit bez soudu, a ještě navíc v cizí zemi," odsoudil zabití Solejmáního jeden ze spoluorganizátorů akce Jan Májíček ze Socialistické Solidarity. Zdůraznil, že protestující jsou proti válce a stojí na straně obyčejných lidí v Íránu i jinde. "Pryč s (americkým prezidentem Donaldem) Trumpem, pryč s jeho válečnickou politikou a pryč s podporou této politiky ze strany české vlády," dodal.

Anketa

Prospěla existence TOP 09 české demokracii?

4%
96%
hlasovalo: 26425 lidí

Účastníci se v malostranské ulici Tržiště sešli v 15:00, protest trval asi hodinu. Někteří demonstranti s sebou měli transparenty s nápisy Žádnou podporu okupaci nebo Stop válce v Íránu. Na shromáždění dohlížela asi desítka policistů.

Další řečníci také vyjádřili podporu protestům, které v Teheránu a dalších íránských městech pokračují druhým dnem. Protirežimní demonstrace vypukly v reakci na sobotní přiznání íránských revolučních gard, že ve středu omylem sestřelily ukrajinské dopravní letadlo se 176 lidmi na palubě.

Situace v oblasti Blízkého východu se vyhrotila minulý týden po zabití Solejmáního Spojenými státy. Írán v odvetě ve středu raketami zaútočil na spojenecké základny v Iráku a oznámil, že už nehodlá dodržovat v jaderné dohodě stanovené limity pro obohacování uranu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …