Desítky tisíc lidí v ulicích, stávkuje i Eiffelova věž. Ve Francii to opět vře

14.06.2016 18:28

Francouzské odbory nesouhlasí s plánovanou reformou zákoníku práce, který by měl učinit nabírání a propouštění zaměstnanců jednodušší. V Paříži tak probíhají obrovské protesty, kterých se účastní desetitisíce nespokojených zaměstnanců. Zavřená je i Eiffelova věž. Informuje agentura Reuters.

Desítky tisíc lidí v ulicích, stávkuje i Eiffelova věž. Ve Francii to opět vře
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sídlí přímo naproti Eiffelově věži

Lidé v počtu desítek tisíc se vydali do Paříže v rámci protestů proti plánovaným změnám v zákoníku práce, čímž ještě více zatížili kvůli fotbalovému mistrovství už tak dost vyčerpané francouzské bezpečnostní složky. Musela být zavřena i Eiffelova věž, jelikož zaměstnanci starající se o její provoz se k protestům přidali, čímž zcela znemožnili přístup na největší pařížkou turistickou atrakci.

Francouzské odbory CGT uvedly, že se jedná o největší „projev síly“ od březnového začátku protestů. „Tohle není konec,“ řekl šéf CGT Philippe Martinez. „Náš boj ještě zdaleka není u konce.“

Stávka zaměstnanců se týká hlavně dopravců, zaměstnanců železnic, dokonce i taxikářů, kteří protestují proti nespravedlivé soutěži. K CGT se tak připojilo mnoho menších organizací, které bojují za jeden společný cíl.

Celý text zde

Jsou zde však i odbory CFDT, které reformu zákoníku práce podporují. Podle nich má reforma pomoci k vyšší zaměstnanosti a rozšíření odborů. „Je na čase to trochu uklidnit,“ řekl šéf CFDT Laurent Berger.

Francouzi mají jedny z početně nejslabších odborů, přesto však mají jejich odbory velkou moc, jelikož veškeré podmínky, které vyjednají, se pak týkají všech zaměstnanců v daném sektoru.

Socialistická vláda prezidenta Francoise Hollanda odmítá reformu stáhnout a plánuje ji uzákonit nejpozději v červenci, a to i navzdory průzkumům veřejného mínění, podle kterých je s ní nespokojeno takřka 80 procent obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…