Děsivé, to nemá v Evropě obdoby, inspekci na ně, zní na adresu penzionu se slevou pro pravičáky

19.12.2013 20:11

ANKETA Majitel penzionu Modřín ve Velké Úpě je vyšetřován na základě trestního oznámení za „podněcování k nenávisti vůči skupině osob a omezování jejich práv a svobod", neboť podnik nabízel slevu 20 procent příznivcům pravice. ParlamentníListy.cz se dotazovaly politiků, co si o případu myslí, zda má soukromník na něco takového právo, nebo by měl být stíhán.

Děsivé, to nemá v Evropě obdoby, inspekci na ně, zní na adresu penzionu se slevou pro pravičáky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s Václavem Klausem na Sněžce

Na webových stránkách penzionu se objevila zmínka, že všichni příznivci pravice dostanou v podniku slevu dvacet procent. A právě kvůli tomu nyní paní Pallová čelí trestnímu oznámení a je vyšetřována kvůli paragrafu 356 trestního zákona o podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Podle něj je trestní sazba za uvedený čin od půl roku do šesti let vězení. O případu informoval web Aktuálně.cz.

Ďábel se skrývá v detailech

Politici se v kauze většinou rozdělili dle pravo-levé linie. Zatímco pravičáci většinou míní, že majitel neudělal nic špatného a má na to právo, levicoví politici míní, že jednání je minimálně morálně pochybné, je diskriminační a minimálně prošetřit by se mělo.

„To je nějaká blbost. Přece nemůže být někdo stíhán kvůli slevě. Ale pokud jde o to podněcování k nenávisti, tak záleží, co tam bylo napsáno. Ďábel se skrývá v detailu. To bych si to musel přečíst,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„V naší zemi je inflace trestních oznámení, která zatěžují zbytečně policii. Ale jinak je toto chování diskriminační. Ke všem hostům se musí chovat stejně. Pekař nemůže prodávat housky dráž či levněji podle politického přesvědčení. Porušení je věcí šetření obchodní inspekce a podobně,“ myslí si místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Podle Okamury absurdní blbost, podle Dolejše diskriminace a necivilizovanost

Předseda hnutí Úsvit přímé demokracie a poslanec Tomio Okamura nerozumí tomu, v čem je podněcování k nenávisti, když se rozhodne dát určité skupině slevu. „Pokud ji dávám ze svého, je to v pořádku a každý majitel restaurace na to má právo. Pokud ji dávám na základě svého politického přesvědčení, je to také právo každého. Dovozovat ze slevy pro vybranou skupinu trestný čin je absurdní blbost, kterou nikdo nemůže myslet vážně.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jasno ve věci má poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš: „V každém případě je to diskriminace a její rozměr nechť řeší povolaní. A lidsky je takové kastování hloupé a necivilizované“.

„Zvýhodňovat nebo preferovat zastánce konkrétních demokratických politických názorů je právem každého z nás, včetně podnikatelů. Za absurdní považuji to, že se tímto nenávistným a neracionálním udáním vůbec někdo zabývá. Nebo budeme trestat horské chataře, že na svých chatách zvýhodňují aktivní horolezce? Nebo budeme trestat ty, kteří se postaví vůli momentálně vládnoucí většiny? Nebo jsme se někteří už opravdu zbláznili?“ zlobí se místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Soukromý podnikatel si může rozhodnout, komu dá či nedá slevu

„Na trestní oznámení bych to neviděl. Ale obdivuji majitele penzionu, že rozezná, co je v České republice pravice,“ napsal ParlamentnímListům.cz poslanec ANO Martin Stropnický.

Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka míní, že „slevu ovlivňuje především prodejce či poskytovatel služeb a je na něm, komu a jakou slevu poskytne“.

Podle šéfa Strany svobodných občanů Petra Macha není sleva žádným podněcováním k nenávisti. „Soukromník má právo takové slevy nabízet. Riskuje sám, že přijde o nějaké zákazníky,“ konstatoval Mach.

„Aby mu v lékárně neřekli, že obsluhují jen levičáky…“

Sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna uvedl, že majitel podniku na takové rozhodnutí právo asi má. „Ale aby se nedočkal v lékárně, že obsluhují jen příznivce levice. Je to absurdní, myslím, že to v Evropě nemá obdoby,“ je přesvědčen Foldyna.

„Mělo by to být zcela na jeho svobodné vůli a rozhodnutí, za kolik bude pronajímat svůj majetek a komu případně dá slevu,“ sdělil poslanec za ODS Petr Bendl.

Není to vtip?

Majitel penzionu by neměl být trestně stíhán ani podle slov poslance TOP 09 Františka Laudáta. „Pokud to není odkaz na věk, zdraví, rasu a podobně. Politický názor není v této kategorii a je to věc majitele. Jen se mě nechce věřit, že tímhle se soudy či policie budou vůbec zabývat. Není to nějaký vtip?“ ptal se Laudát.

Podle člena dolní komory Parlamentu za ČSSD Antonína Sedi je těžké tuto věc komentovat bez znalosti trestní věci. „Obecně je každé takovéto chování špatné. Nejen z morálního či humánního hlediska. Jakoukoli ideologii v podnikání odmítám a odsuzuji,“ odpověděl na dotazy redakce poslanec.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Je to primitivizmus, postih je správný

„Je absolutně skandální, že je někdo stíhán kvůli svému politickému přesvědčení. Majitelé penzionu mají mou plnou podporu a velice doufám, že státní orgány budou mít dost rozumu, aby tuto trapnost co nejdříve sprovodili ze světa. Jsem udiven, že se někdo vůbec takovouto věcí zabývá a slušným lidem komplikuje život. Policie by se měla zabývat důležitějšími věcmi než trestním oznámením na poctivé lidi,“ sdělil poslanec za ODS Adolf Beznoska.

Naopak senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava považuje případný postih majitele penzionu za správný. „Takovým způsobem rozdělovat lidi a odmítat někoho, kdo má údajně nevhodný názor, je podle mě primitivizmus,“ vysvětlil to senátor.

Škatulkování hostů je neslušné a trapné. Příkladem je Palivec ze Švejka

„V soukromém podnikání by rozhodně neměly existovat žádné diktáty státu tohoto druhu. To považuji za absurdní a doufám, že zvítězí zdravý rozum a svoboda nad hloupostí a závistí,“ věří poslankyně Jana Černochová z ODS.

Její stranický kolega a poslanec Evropského parlamentu Hynek Fajmon míní, že rozumný hostinský se neplete do politiky a nedělí své hosty dle politických kritérií. „Vzorem dobrého českého hostinského je Palivec ze Švejka. A podle něj by se i ti současní měli řídit. Palivec by císaře pána nikdy neodmítl obsloužit a udělal by to stejně jako u ostatních hostů. Odmítat hosty nebo je nějak škatulkovat je vrcholně neslušné a trapné chování,“ řekl k tomu Fajmon.

Zákazníci mají právo si svobodně vybrat

Přirovnání k postavě ze Švejka použil i europoslanec KDU-ČSL Jan Březina. „Vyznávám krédo hostinského Palivce a jeho větu ‚host je host‘, ale není možné brát poskytovateli možnost zvýhodnit určitou skupinu, například seniory, což se běžně děje. Jestli naše kontrolní orgány v rámci vrozené servilnosti náhodou nešikanují, aby se vrchnosti zavděčily,“ dodal člen europarlamentu.

„Podnikatel by měl mít právo si stanovit cenu jakoukoliv a komukoliv. A trh i zákazníci ať se rozhodnou a vyberou si. Máme svobodu slova a demokracii, tak proč vůbec trestat někoho za jeho názor. A pokud máme oficiálně komunisty, tak proč nemůže být pravice?“ táže se senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

Poslanec Úsvitu Marek Černoch ve své reakci upozornil na dvojí metr. „Vyvolává to pocit, že některé věci se řeší jinak než jiné. Nedávno se živě diskutovalo o svobodě slova v rámci hudebních textů vyzývajících k násilí, kde to vypadalo, že si vlastně každý může dělat, co chce a nikdo to neřeší. Teď najednou hrozí majitelce penzionu podle paragrafu 356 trestního zákona o podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod půl roku až šest let vězení. Zdá se mi to neadekvátní,“ sdělil Černoch.

Ať to řeší obchodní inspekce

Posouzení toho, zda se jedná o trestný čin, je na orgánech činných v trestním řízení a poslanec sociální demokracie Václav Votava to podle svých slov nedokáže posoudit.

„Je to však věc v obecné rovině naprosto nepřijatelná, diskriminační a zřejmě pro řešení i České obchodní inspekce. Navíc až takto zatahovat politiku do podnikání, to mě přímo děsí,“ doplnil Votava.

„Podpora určitého demokratického politického názoru nemůže být trestná. Jaký beneft poskytne a kterým svým klientům, má právo rozhodnout podnikatel sám,“ reagoval senátor ODS Jiří Oberfalzer.

O krkonošském penzionu Modřín, který se kvůli této kauze dostal do pozornosti médií a politiků, se výrazně mluvilo už začátkem srpna letošního roku. Jedná se totiž o ten samý penzion, který při tradiční Svatovavřinecké pouti na Sněžku odmítl obsloužit prezidenta republiky Miloše Zemana s tím, že se Zemanem nesouhlasí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…