Děsivý obraz války: Touto ukrajinskou vesnicí vedla fronta

12.04.2015 10:04

Pracovník Člověka v tísni pro server iDnes.cz popsal děsivý obraz ukrajinské vesnice Nikišino, kudy ještě nedávno vedla fronta. Všechno je v troskách. Ve zdejší škole jsou díry po granátech velikosti jednotlivých tříd. Většina lidí odsud utekla, ale někteří neměli kam jít. Teď nemají střechu nad hlavou ani práci, ale o sociální dávky požádat nemohou. Museli by totiž jet na území ovládané kyjevskou vládou, kam je separatisté nepustí.

Děsivý obraz války: Touto ukrajinskou vesnicí vedla fronta
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Nikišino je obec v oblasti Donbasu, jde prý o vesnici, které se válka dotkla vůbec nejvíce. Kdo k ní jede, měl by si dát pozor i na střely a granáty, jež často uvízly v příjezdové komunikaci. Stále hrozí výbuchy, takže kdo sem jede, musí podstoupit smrtící slalom. Až když dorazí k cíli, možná ani neuvěří tomu, co vidí na vlastní oči.

„Drsnou siluetu vesnice zadupané do země stovkami granátů, střel a raket nezjemní ani měkké zapadající slunce. Na mnoha místech to vypadá, jako by tu prošel tajfun, jenže tuhle zkázu způsobil člověk a jeho zbraně. Náboje, munice, bedny od granátů i pytle s pískem jsou poházené v zákopech uprostřed obce. Silnici lemují holé zdi poseté kulkami. A mezi kulisami zkázy se občas mihnou lidé, které odsud před měsíci vyhnala střelba. Teď přišli vzkřísit domov,“ píše server.

Místo peněz zrní, ale co s ním?

Paní Naďa, která žije v oblasti, musela vystačit z úspor, jakékoli dávky přestaly chodit s prvními výstřely separatistů. Ti dnes oblast ovládají a sociální dávky přiznané kyjevskou vládou se k místním nedostanou. Lidé by museli jet o 60 kilometrů dál, na území, které ovládá Kyjev, ale tam separatisté nepouštějí zdaleka každého. Pomoc se k ní dostane jen velmi zřídka. Na konci února prý přišlo tisíc hřiven, což je asi 1 070 korun, a paní Naďa z nich zaplatila pohřeb manžela. Choť zemřel v den, kdy peníze dostala.

Lidé, kteří pracovali v místním družstvu, dostanou pomoc ve výši asi 4 000 hřiven, jenže v naturáliích, což představuje asi dvě tuny zrna. Paní Naďa je bude muset prodat a dál se uvidí.

Když se o Nikišino bojovalo, domy lidí často obsazovali vojáci. Ty, které ještě stojí, ani tak nenabízejí lichotivý pohled. Ohniště uprostřed podlahy a stěny popsané sprostými nadávkami. Po zemi se povalují konzervy od jídla a pásy od nábojů. Člověk si snad ani nemůže být jistý, že tu žili lidé. Dnes často stojí jedna místnost, střechy zmizely, okna vyrazily tlakové vlny granátů. Navrátilci dělají, co mohou, a opravují z toho, co najdou nebo odkoupí z úspor. Práci totiž často nemají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…