Detektory lži a odposlouchávání ve vlastní kanceláři. Prý standard v BIS

13.10.2014 16:12

Prohledané a zapečetěné kanceláře, obavy z odposlechů a výslechy důstojníků na detektoru lži – řediteli Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřímu Langovi se sílícím tlakem na jeho odvolání pořádně tečou nervy, píše týdeník EURO.

Detektory lži a odposlouchávání ve vlastní kanceláři. Prý standard v BIS
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Jiří Lang, šéf BIS

Spekulace o odvolání současného ředitele BIS Jiřího Langa visí již několik týdnů ve vzduchu. Premiér Bohuslav Sobotka, který ředitele může odvolat, se však zatím nevyjádřil. Podle týdeníku si je možnosti odchodu vědom sám Jiří Lang, neboť údajně požádal o místo ve státní správě. V této souvislosti by mohlo jít podle některých informací o pozici v bezpečnostním oddělení ČEZu.

Týdeník nedávno informoval o úniku tajné nahrávky z jednání ekonomické sekce BIS, na které se projednávají uniklé odposlechy Romana Janouška. Vloni v listopadu byl obviněn analytik BIS Jiří Petržílek, který údajně vynášel tyto informace tehdejšímu šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi.

BIS nejprve dementovala možnost toho, že by některý člen týmu mohl nahrávku pořídit. EURO ale přichází s informací, že záznam nakonec chtěla dokonce odkoupit a to proto, aby mohl být analyzován. Dle zvukových záznamů prý lze zjistit, kde přesně, a tedy kdo mohl nahrávat.

„Když management BIS zjistil, že zmiňovaná nahrávka skutečně existuje, pustil se do horečného pátrání, kdo ji pořídil. Všem příslušníkům ekonomického odboru odebrali speciální nahrávací zařízení, takzvanou šupinu, které si pro své účely služba sama vyvinula. Cílem bylo prozkoumat paměti přístrojů, jestli v některém z nich nezůstala po inkriminovaném záznamu digitální stopa. Vedení služby příslušníkům zároveň přikázalo, že se musí podrobit vyšetření na detektoru lži v Kriminalistickém ústavu, což někteří z nich rozhodně odmítli. Současně byly několika příslušníkům agentury na čas zapečetěny kanceláře, které byly navíc zjevně prohledány. Svědčí o tom například zkušenost důstojníka, jehož jméno je redakci známo, ovšem je ponecháno v anonymitě. Tento zpravodajský důstojník po návratu do odpečetěné kanceláře nalezl pod kupou papírů fotoaparát. Po jeho prozkoumání zjistil, že jím někdo nafotil jeho rozebranou kancelář,“ píše EURO.

Připomeňme, že BIS je informační službou a ze zákona tedy nesmí vést jakékoliv vyšetřování. Na uniklé nahrávce však ředitel Lang hovoří o tom, že se postará o to, aby byl Petržílek potrestán. Lang také údajně podrobně na poradě sdělil, jak vyšetřování probíhá.

Dodejme, že Jiří Lang je šéfem BIS již jedenáct let.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …