Dětem sekají hlavy a napichují je na klacky. Nejvyšší světový Žid, exmajitel TV Nova, promluvil do světového dění

20.08.2014 9:04

Dva výrazně protiválečné komentáře se objevily ve stejný den v prestižním americkém deníku New York Times. Nejprve se rozepsal Ronald Lauder, předseda Světového židovského kongresu. Podle něj současný svět čelí masivním útokům na „Židy a jejich křesťanské bratry“, kterým ale vůdci světa jen nečinně přihlížejí. Do stejného deníku pak přispěl renomovaný ekonom, nositel Nobelovy ceny Paul Krugman úvahou, proč lidé neustále vedou války, když teoreticky všichni vědí, že se to nevyplácí.

Dětem sekají hlavy a napichují je na klacky. Nejvyšší světový Žid, exmajitel TV Nova, promluvil do světového dění
Foto: facebook.com
Popisek: Třetí světová válka, ilustrace

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

Zažíváme prý letos podivné léto. Válečné události pronásledují svět na mnoha místech, ovšem jen o některé se zajímáme. Zatímco události v Gaze, kde teroristé z Hamásu nastavují ženy a děti jako živé štíty, sleduje celý svět a samotná OSN si chce chladit žáhu na Státu Izrael, barbarské vraždění tisíců křesťanů v mnoha zemích nikoho nevzrušuje. To na webu prestižního amerického deníku píše Ronald Lauder, bývalý majitel české TV Nova, o kterou se ve známém mezinárodním sporu soudil s Vladimírem Železným a z České republiky následně vymohl za nedostatečnou ochranu své investice v přepočtu deset miliard korun.

Půl milionu křesťanů již bylo v předchozích letech vyhnáho ze Sýrie. Pronásledováni jsou i v Libanonu a afrických zemích, kde se rozmáhají islamisté - zejména v Sudánu. Ale také třeba v Nigérii, kde mizí celé staleté křesťanské komunity. Naposledy tam zcela mimo zájem světa zabíjela teroristická skupina Boko Haram v minulém týdnu.

Text Ronalda Laudera v angličtině ZDE.

Jedinou oblastí, o kterou se svět trochu zajímá, je Irák a území v sousední Sýrii, ovládaná organizací Islámský stát. Reportéři, kteří na místo dorazili, podle Laudera viděli barbarství na úrovni nacistických zločinů. „Běžně tam stínají malé děti a napichují jejich hlavy na klacky,“ prozradil CNN jeden z obchodníků v oblasti. „Dětem sekají hlavy, matky znásilní a pak zabijí, a jejich otce pověsí,“ popsal, co islamisté provádějí s Kurdy, šíity i křesťany.

„Ve svém projevu před křesťany v Budapešti jsem slíbil, že nebudu mlčet ani k rostoucímu antisemitismu, ani ke křesťanskému utrpení,“ píše předseda židovského kongresu. Právě Židé jako menšina pronásledovaná v historii tak často si podle něj toto nebezpečí intenzivně uvědomují.

Obě náboženství podle něj sdílejí značnou část své víry. „Nyní, bohužel, sdílíme i své utrpení,“ píše Lauder. Jako občan nejsilnější světové mocnosti a vůdce komunity, která se stará o své bratry i sestry, prý Lauder nehodlá zůstat lhostejným.

Renomovaný komentátor a ekonomický nobelista Paul Krugman pak do stejného deníku přispěl úvahou, připomínající sto let od vypuknutí první světové války. Připomněl, že v té době se objevovaly názory, že je to „válka, co ukončí všechny války“.

Text Paula Krugmana v angličtině ZDE.

Ekonom připomíná, že nic takového nemohlo nastat prostě proto, že války se dnes nevedou pro zábavu a zisk.

Dnes podle Krugmana všichni vědí, že válka je ekonomická katastrofa, která nepřináší žádné zisky. Sama o sobě je nákladná, navíc působí hospodářské škody a omezuje mezinárodní obchod. Jenže politici na to pořád rádi zapomínají. Tak jako George Bush věřil, že levně ovládne Irák, Vladimir Putin si podle něj myslel, že by mohl levně ovládnout Ukrajinu.

Hlavním problémem podle něj je, že ačkoliv válka napáchá v zemi značné škody, politici sami na ní mohou vydělat. Druhým pak je fakt, že národy se alespoň na nějaký čas během války sešikují za svého vůdce, bez ohledu na to, jak je válka nesmyslná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…