Děti se očkování nevyhnou, říká odborník. Jsou významným šiřitelem infekce

30.04.2021 10:52

Rodiče, kteří mají z očkování strach a pro své děti jej odmítají, protože se bojí případných následků, nepotěší odborník Peter Šebo z Mikrobiologického ústavu AV ČR, který tvrdí, že bude potřeba pročkování dětí, které pobývají ve větších kolektivech, přinejmenším tedy školáků. V rozhovoru pro Lidovky.cz řekl, že by k tomu postačily dnes používané vakcíny proti koronaviru, které se nebudou muset pro děti nějak speciálně upravovat.

Děti se očkování nevyhnou, říká odborník. Jsou významným šiřitelem infekce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Injekční stříkačky, ilustrační foto

„Adolescenty bude zcela jistě nutné a vhodné očkovat. Jde o skupinu populace, která má nejvyšší počty sociálních kontaktů,“ reagoval Šebo na zprávu společnosti Pfizer, která testovala svoji vakcínu na dětech ve věku od 12 do 15 let a výsledky jsou podle ní úspěšné – očkovací látka je dle výrobce pro tuto věkovou kategorii bezpečná a účinná.

Připomíná, že právě děti jsou významným šiřitelem koronavirové infekce. „Pubescenti nebývají po infekci koronavirem nějak zvlášť nemocní a nepatří do ohrožené skupiny, mohou se však výrazně podílet na šíření viru v populaci, být nebezpeční seniorům a hlavně se mohou stát ‚chodícími selekčními stanicemi‘ pro vývoj nových variant. Což by mohlo být rizikové pro nás ostatní,“ upozorňuje.

Pokud jde o reakci na očkování u 12 až 15 let starého organismu, který již má zralý imunitní systém – byť zmítaný hormony – měla by podle jeho slov být hodně podobná reakci dospělého. Vše bylo klinicky testované.

Celý rozhovor ZDE

Složení dnes používaných vakcín není podle něj potřeba pro děti nijak měnit. „Mladiství od 16 let v principu dostávají vakcíny pro dospělé a není nutné je nijak zvlášť upravovat, což platí obecně pro veškeré očkovací látky. Domnívám se, že ani vakcíny proti covidu nebude potřeba upravovat pro použití u dětí,“ uvedl, že objem ani množství látky ve vakcíně nejsou nijak zbytečně velké.

Vakcíny by se upravovaly jen tehdy, pokud by se v klinické studii ukázaly reakce na očkování jako příliš silné. „Ale myslím, že to bude spíš naopak, neboť dětský imunitní systém odpovídá na očkování zpravidla méně prudce než dospělý,“ dodává.

V budounu by byl tedy pro to, aby se školáci proti covidu naočkovali. „Dává to smysl. Bude-li dostatek vakcín, tak je rozumné a správné školáky proočkovat. Jde o početně velkou populační skupinu, školáci mají intenzivní společenské kontakty, chodí na kroužky, potkávají se ve škole a podobně. Bude nezbytné, aby se naočkovali,“ uzavřel s tím, že se pak ani nebudou muset školy pořád dokola zavírat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…