Děti tloustnou. Hřib přesto dává do sportu nejmíň peněz za deset let, upozornil politik ANO

28.04.2021 12:31 | Komentář

Pohyb a fyzická aktivita zlepšuje kondici i imunitu člověka. „Možná je to klišé, ale v posledním roce na tuto skutečnost zvlášť politici zřejmě zapomněli. Ve stínu koronaviru zmizely ze zájmu veřejnosti jiné choroby. Přitom zvlášť u civilizačních nemocí jako je obezita lékaři už delší dobu mluví o epidemii, která se pomalu ale jistě rozpíná naší populací. Samozřejmě, obezita neohrožuje zdraví člověka tak rychle a agresivně jako covid, dlouhodobě je ale životu nebezpečná taky," napsal v prohlášení, které mají PL k dispozici, Stanislav Nekolný, zastupitel ANO a člen magistrátního Výboru pro sport a volný čas v Praze.

Děti tloustnou. Hřib přesto dává do sportu nejmíň peněz za deset let, upozornil politik ANO
Foto: Praha 5
Popisek: Turnaj v malé kopané Santoška cup

Anketa

Nosíte venku roušku nebo respirátor?

16%
47%
hlasovalo: 18073 lidí
Nejvíce diskutovaná je podle jeho slov nadváha a obezita u dětí. Čísla z roku 2019 přitom ukazují, že s nadváhou či obezitou se u nás potýkalo každé páté dítě ve věku mezi 11 a 15 lety, meziročně navíc dětí s nadměrnou hmotností přibývá. Jenže málokomu dochází, slovy Nekolného, že rozhodnutí za stolem je snadné a poměrně rychlé, ale důsledky mohou být dlouhodobé a velmi vážné.

Jak dále upozorňuje metropolitní politik, vedení Prahy změnilo celý systém financování sportu a přidělování dotací. „Budeme mít jiný bodový systém, jiné výpočty," konstatuje s tím, že bývalé vedení města přislíbilo, že 1 až 1,5 procenta městského rozpočtu půjde do sportu.

Současné vedení prý tento slib přehlíží.

„Do podpory sportu a tělovýchovy v Praze letos půjde zhruba 318 milionů korun. To je 0,4 procenta ze schváleného rozpočtu města. Absolutně nejmíň za posledních 10 let a pro představu ani ne polovina peněz, které do tohoto sektoru investovalo hlavní město v letech 2017 a 2018," dodává Nekolný.

„Právě v takové době mají do sportu jít peníze z rozpočtů měst a obcí. Pomoct klubům přečkat to nejtěžší období a zároveň udržet děti při sportu a dovolit jim aktivně trávit volný čas, potkávat se mezi sebou a udržovat zdravé sociální vazby," uzavírá svůj text.

V současné době protiepidemická opatření umožňují venkovní sportování ve dvojicích, na jednom sportovišti může být maximálně šest dvojic, a to v rozestupech šesti metrů. Česká unie sportu a Sdružení sportovních svazů ČR požadovaly, aby se povolený počet venku zvýšil od pondělí 19. dubna na 20 osob a rozestupy na jednu osobu aby byly 15 metrů čtverečních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…