Děti z rozvedených rodin budou v registru

13.01.2012 11:10

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek chystá databázi dětí, na které dohlížejí sociální pracovníci. Přístup k citlivým datům bude mít široký okruh lidí - úředníci, policisté, státní zástupci, lékaři, ale například i učitelé. Před zneužitím citlivých údajů varují ochránci práv.

Děti z rozvedených rodin budou v registru
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

Vznik registru ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zařadilo do národní strategie ochrany práv dětí, kterou už schválila vláda. Sociální pracovníci podle MPSV díky nové databázi lépe ohlídají problematické rodiny. Dnes vedou spisy na papíře, k elektronickým složkám se dostanou rychleji. Například při přestěhování rodiny dříve odhalí týrání, zneužívání či zanedbávání dětí, píše Deník.

Mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Hana Štěpánková registr označila za kontroverzní. Klíčové je podle ní zabezpečení registru a rovněž to, kdo by do něj údaje vkládal. Ministerstvo tvrdí, že bude databázi chránit. "Každý úřad se dostane pouze k těm údajům, které souvisí s jeho konkrétní prací. Zbytek informací bude zapečetěný," řekla MF Dnes Klára Trubačová z odboru rodiny.

MPSV věří, že elektronický registr pomůže lépe ochránit ohrožené děti z problémových rodin a zrychlí práci úřadů. Ministerstvo by díky databázi chtělo také získat přesnější podklady a analýzy. Registr by měl zpřehlednit i data o pěstounech, takže úřady opuštěným dětem rychleji najdou náhradní rodiče. Úředníci na projektu začnou pracovat ještě letos a podle harmonogramu jej dokončí v roce 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…