Dětské oběti komunismu si dnes připomenou na Ďáblickém hřbitově

01.06.2018 6:40

Na Ďáblickém hřbitově v Praze si dnes odpůrci komunistické diktatury připomenou památku dětí, které zemřely matkám vězněným v komunistických věznicích. Akce se koná každoročně 1. června na Mezinárodní den dětí. Pořádá ji iniciativa Bez komunistů.cz, sdělil ČTK za organizátory Petr Marek.

Dětské oběti komunismu si dnes připomenou na Ďáblickém hřbitově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zapálená svíčka zakrytá dlaní před větrem

Iniciativa chce upozornit na to, že oběťmi komunistického režimu se staly i děti. "Zemřely ve věznicích většinou na nedostatek poskytnuté zdravotní péče, zaznamenány jsou také případy utýrání," poznamenal Marek. Na dětském hřbitově v Ďáblicích jsou náhrobky 43 dětí, které zemřely ve věznicích. ČTK také uvedla, že další, dosud neupřesněný počet dětských obětí je pohřben bez náhrobku.

Marek ďáblické pohřebiště označil za masový hrob. Podotkl, že podle údajů Vězeňské služby jsou na něm pohřbeny ostatky až 14.000 lidí. Po úřadech spolek Bez komunistů.cz chce důkladné prošetření někdejších událostí. "Ďáblický hřbitov je důkazním místem zločinů proti lidskosti, a ty jsou nepromlčitelné. Děti, které zde leží spolu s hrdiny protikomunistického a protinacistického odboje, si zaslouží aby zde proběhl archeologický průzkum (exhumace) a aby se jim dostalo důstojného rozloučení," uvedl Marek.

Při pietní akci, která začne v 17:00, zazní jména dětí, budou zapáleny svíce s jejich jmény a budou položeny květiny k náhrobkům. Marek poznamenal, že kvůli suchu Správa pražských hřbitovů zakázala ponechávat hořící svíce na hrobech. Organizátoři je proto po skončení piety uhasí a přijdou je znovu zapálit, až zákaz skončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…