Developer CTP staví nejekologičtější průmyslové nemovitosti v Česku

27.07.2020 10:54

Komerční realitní developer CTP se specializuje na výstavbu a správu byznys parků pro špičkové mezinárodní i tuzemské společnosti, které strategicky investují do nových nebo rozšiřovaných projektů. Všechny nové budovy CTP navrhuje tak, aby dosáhly nejvyšší úrovně v rámci environmentálních certifikací. Skupina CTP nyní na své cestě k provozní uhlíkové neutralitě dosáhla dalšího milníku. Environmentální certifikaci získalo již 232 budov z celkem 293 v 6 zemích.

Developer CTP staví nejekologičtější průmyslové nemovitosti v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba budovy, ilustrační foto

Všechny nemovitosti skupiny CTP, u kterých nebyla certifikace provedena během výstavby, usilují v tomto roce o získání certifikátu BREEAM In-use minimálně v hodnocení Velmi dobré. BREEAM je jedním ze dvou globálních certifikačních standardů udržitelnosti, který poskytuje jednoduchý systém hodnocení kvality a udržitelnosti budov.
 
Aktuálně má většina průmyslových budov z portfolia CTP hodnocení BREEAM v úrovni Velmi dobré a několik nemovitostí dokonce v úrovni Excellent. To znamená, že CTP v průměru disponuje portofoliem na úrovni BREEAM Velmi dobré, což je výjimečné i v celoevropském kontextu. Certifikaci budov v rámci BREEAM je nutné každé tři roky obnovovat, což představuje v objemu nemovitostí CTP obrovské investice. Celkem plánuje společnost do certifikace budov investovat 1,75 milionu eur.
 

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30529 lidí
 
“Certifikace celého portfolia je v rámci Evropského trhu stále ještě nestandardním počinem, avšak stává se trendem a CTP učinilo tento krok mezi prvními,” řekla Lenka Matějíčková, vedoucí Zeleného týmu společnosti Arcadis, který certifikoval většinu portfolia CTP. „Přestože se certifikacemi zabýváme již přes 10 let, certifikovat 160 budov za půl roku na cílenou úroveň Very Good bylo opravdovou výzvou. To nás samozřejmě nezastavilo. V extrémě krátkém čase bylo nutné posbírat veškeré dostupné i nedostupné informace, navštívit jednotlivé parky a budovy. Zapojení většiny našeho týmu ve spolupráci s facility managementem a vedením CTP vedlo k nalezení optimální cesty zlepšení environmentálních parametrů budov na požadovanou úroveň,” řekla Matějíčková. 
 
Vedle environmentální certifikace budov rozvíjí skupina CTP celou řadu aktivit, které jí umožňují dosáhnout provozní uhlíkové neutrality do vytyčeného roku 2023. Aktuálně skupina investovala do výsadby a pořízení milionu metrů čtverečních lesa u Mladé Boleslavi, a za každý metr čtvereční nově zastavěné plochy další metr čtvereční lesa vysází. V brzké budoucnosti chce také osadit střechy svých parků fotovoltaickými elektrárnami o výkonu přesahujícím 20 megawatt-peak a výhledem až 250 MWp. V areálu Spielberk se pak rozbíhá projekt bezodpadového hospodářství.
 

Anketa

Prospěl Dominik Feri české politice?

3%
97%
hlasovalo: 15080 lidí
 
„Skupina CTP jako lídr trhu byla ‘zelenější’, dříve, než se ekologický přístup stal veřejným tématem číslo jedna. Dnes již díky tomu dokážeme velmi dobře spočítat zabudovanou energii našich staveb, takže víme, kolik uhlíku musíme na druhé straně ušetřit, respektive absorbovat třeba právě pomocí výsadby zeleně nebo výstavbou obnovitelných zdrojů energie,” říká Martin Vaidiš, který v CTP odpovídá za udržitelný design výstavby.
 
„Většina laiků si dnes udržitelnou budovu představí jako budovu pokrytou zelení, ale pro skutečné posouzení musíme jít hlouběji do čísel a použitých technologií, certifikátů materiálů o enviromentlním dopadu apod. U industriálních nemovitostí se často hovoří o využití zelených střech, přitom již dnes víme, že intenzivní zelená střecha na střeše industriálního parku nebo logistické haly přináší i značné zvýšení uhlíkové stopy stavby v důsledku nutného zesílení konstrukce,“ dodává Vaidiš.
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …