Developeři se radují, mohou zastavět park na Vidouli. Toto nám k tomu řekl zklamaný Ludvík z ČSSD

11.09.2014 17:22

Na hoře Vidoule se bude stavět. Rozhodlo o tom ve čtvrtek Zastupitelstvo hlavního města Prahy. Miloslav Ludvík, kandidát ČSSD na primátora, je tím značně znepokojen.

Developeři se radují, mohou zastavět park na Vidouli. Toto nám k tomu řekl zklamaný Ludvík z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf motolské nemocnice a kandidát na senátora Miloslav Ludvík z ČSSD

Sociální demokraté v čele s Miloslavem Ludvíkem dnes předložili zastupitelstvu návrh ohledně projednávání zástavby v přírodním parku Vidoule. Ten je ohrožen plány developerů, návrh měl plány zastavit. To se však nepovedlo. „Jak je zřejmé, developer má velmi silné páky na to, aby přesvědčil zastupitele zejména z TOP 09 o tom, že je nezbytné park využít,“ sdělil Ludvík ParlamentnímListům.cz.

V praxi to znamená, že developer, kterým je firma FINEP, může začít již zpracovávat podklady ke stavbě. Další, ovšem již výrazně menší možnost tento výsledek zvrátit v nejbližší době nebude.  

Změna územního plánu byla schválena již v květnu

I ve čtvrtek diskutovanou změnu územního plánu týkající se právě této části přírodního parku Košíře-Motol zastupitelstvo hlasy TOP 09 a spoluvládnoucí ČSSD schválilo už v květnu. Jak uvedl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09), rozhodnutí prý ale neznamená, že se začne stavět, nýbrž že se úřad začne věcí zabývat. Takovéto prohlášení však neuspokojilo ani obyvatele Prahy 5, ani část opozice. A proti se dodatečně postavili i zastupitelé za ČSSD, kteří začali tvrdit, že jim byla na zasedání předložena zfalšovaná petice (ta sbírala podpisy lidí z okolí, kteří údajně výstavbu na Vidouli podporují, pozn. red.).

Park Vidoule se nachází v Praze 5, v oblasti Košíře-Motol. Proti zástavbě této lokality se zvedla velká vlna občanského odporu, tento týden v úterý se zde dokonce pořádal již druhý Běh za Vidouli.

Témata, která patří do vize ČSSD 

Přitom není tajemstvím, že pražské spory o to, jak má vypadat česká metropole, jsou věčná a zároveň vděčná témata. Zvláště pak před volbami, před těmi komunálními ještě víc.

Tento týden proto představila svoji vizi budoucnosti Prahy ČSSD. Odhalila, že skutečně chce zastavit velké projekty, proti nimž se v městských částech bouří obyvatelé. K nim vedle Vidoule patří též zástavba lokalit typu Masarykovo nádraží, nákladové nádraží Žižkov, nádraží Bubny, okolí koupaliště Džbán, Rohan City, Trojmezí a další.

Praha - ráj developerů?

„ČSSD odmítá, aby Praha byla rájem developerů, budeme mnohem přísněji kontrolovat a regulovat všechny nové projekty, aby neohrožovaly život běžných Pražanů. Praha je zde pro obyvatele, nikoli pro zájmy několika spřízněných stavebních firem a developerů,“ řekl redakci kandidát ČSSD na křeslo primátora Miloslav Ludvík.

Jak zdůraznil ještě před projednáváním návrhu, Praha je krásné historické město, jehož urbanistickou hodnotu Česku závidí celý svět. „Ročně sem jezdí miliony turistů obdivovat architektonické skvosty, které zde vznikaly v průběhu celého tisíciletí. Zároveň je i městem, kde se dobře a spokojeně žije. To je jedinečná kombinace, kterou musíme zachovat i dalším generacím. Urbanistické pokusy primátora Hudečka považuji za bezohledné vůči lidem, kteří v Praze žijí,“ doplnil ještě Miloslav Ludvík.

Vidoule je druhý nejvyšší kopec Prahy. Tabulová hora Vidoule (371 metrů nad mořem) je pozůstatkem rozlehlé plošiny, tvořené druhohorními usazeninami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…