Devět členů Okamurova hnutí debatuje o jeho budoucnosti

24.02.2015 11:23

Celostátní konference hnutí Úsvit zahájila debatu o budoucnosti uskupení. Devět členů hnutí má řešit především vnitřní spory mezi předsedou Tomiem Okamurou a většinou poslanců, kteří požadují založení nové strany. Na programu je ale i debata o financování hnutí a jeho stanovách. Odpoledne se sejde i poslanecký klub Úsvitu.

Devět členů Okamurova hnutí debatuje o jeho budoucnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Šéf poslanců hnutí Marek Černoch při příchodu na jednání řekl, že jde prosazovat svůj návrh na vytvoření nové strany, který nedávno podpořila většina poslanců hnutí. "Jinak nemáme šanci fungovat, buďto to bude fungovat demokraticky, budeme standardní demokratická strana, nebo to nelze tímto způsobem, v devíti lidech to nelze," poznamenal k tomu, že hnutí zatím nemůže přijímat nové členy.

Okamura ani bývalý šéf poslaneckého klubu Radim Fiala, který za Okamurou nadále stojí, se před zasedáním nevyjádřili.

Místopředseda poslaneckého klubu Petr Adam očekává dramatickou debatu. "Předpokládám, že diskuse bude velice bouřlivá, velice dlouhá, ale snad plodná," poznamenal s tím, že on sám se jí ale účastnit nemůže, protože není členem strany. "Stanovy, jak dál a financování," popsal pak očekávaný program debaty poslanec Jiří Štětina, podle něhož se konference měla uskutečnit už dávno.

Okamurovi vadí, že vznikající strana nemluví o přímé demokracii

Rozhodnutí vytvořit novou stranu, které Okamura pokládá za pokus o puč, podpořilo deset ze 14 členů poslaneckého klubu. Se záměrem souhlasila i většina předsednictva hnutí. Úsvit má od založení devět členů, z nichž tři jsou poslanci. Polovinu frakce tvoří nestraníci, další lidé jsou například z Věcí veřejných.

Předpokládaná nová strana chce zejména hájit národní zájmy. Na rozdíl od Úsvitu má být otevřená novým členům. Okamura ale tvrdí, že kroky jeho kolegů jsou snahou převzít hnutí a zlikvidovat je. Vadí mu také, že nově zakládaná strana podle něho mlčí o přímé demokracii, jejíž zavedení je jedním z hlavních témat Úsvitu.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…