Devět obcí vybralo nové zastupitele, hlasovaly dvě třetiny voličů

05.02.2017 13:05

Devět obcí v Česku si v sobotu vybralo nové zastupitele, hlas hodily do uren dvě třetiny voličů. Celkem 59 mandátů obsadilo 44 mužů a 15 žen, průměrný věk zvolených zastupitelů je zhruba 43 let. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Volby se konaly kvůli rozpadu původních zastupitelstev, často po vzájemných neshodách.

Devět obcí vybralo nové zastupitele, hlasovaly dvě třetiny voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Nové vedení si od sobotního rána vybírali lidé v Krásném na Chrudimsku, Černé u Bohdanče na Pardubicku, Županovicích na Příbramsku, Jarpicích na Kladensku, Ostašově na Třebíčsku, Držovicích na Prostějovsku, Lančově a Lechovicích na Znojemsku a Závisti na Blanensku. Ačkoli odpoledne byla účast většinou třetinová, nakonec se dostala až na zhruba 64 procent. Nejvíce voličů hlasovalo v Županovicích, 74,2 procenta, nejmenší byla účast se 47 procenty v Závisti.

V Krásném se o sedm míst ucházelo pouze devět kandidátů na jediné listině s názvem Krásné, Polánka, Chlum, Vápenice. Novým volbám předcházela rezignace tří zastupitelů kvůli neshodám o směřování obce. V Černé u Bohdanče bude mít pět zastupitelů Sdružení nezávislých kandidátů a další dvě křesla samostatně kandidující Martin Neuwirt a Milan Kis. V obci složila funkci starostky Lucie Panchártková a další čtyři zastupitelé. Podle Pardubického deníku měli zastupitelé sváry mezi sebou a za nehospodárnost je kritizoval spolek Za lepší Černou.

V Županovicích o pět mandátů usilovalo osm nezávislých kandidátů, uspěli Zdeněk Skopec, Pavel Burian, Michal Palus, Renata Štarmanová a Josef Velebil. Nejvíce hlasů obdržel současný starosta Skopec, pro kterého hlasovalo 21 procent voličů. Sedm míst v zastupitelstvu Jarpic obsadí čtyři kandidáti za SNK pro Jarpice a tři ze sdružení Nezávislí kandidáti. Svůj post obhájili dva členové současného zastupitelstva, funkci starosty složil Petr Balog, který ve volbách nekandidoval.

V Ostašově všech sedm míst připadne uskupení Pro Ostašov. Hlavním úkolem nového zastupitelstva bude podle dosavadního starosty Jaroslava Kabelky příprava pozemků pro stavbu až dvou desítek rodinných domů. V Držovicích tři mandáty získalo uskupení Za Držovice a po dvou Iniciativa a Starostové a nezávislí. Stávající starostka Blanka Kolečkářová (STAN), která obec vedla po celých deset let od odtržení od Prostějova, skončí v opozici. Dosavadní opozice vyčítala vedení obce v čele s Kolečkářovou špatnou komunikaci, starostka to odmítala.

V Lančově čtyři zastupitele získala ČSSD a tři zastupitele uskupení Pro Lančov. Byla mezi nimi 21letá Oldřiška Kubková, která je nejmladší kandidátkou i zvolenou zastupitelkou v únorových komunálních volbách. V Lechovicích v zastupitelstvu usednou jen muži, včetně 70letého Josefa Juráčka, který je nejstarším zastupitelem zvoleným v sobotních volbách. Čtyři mandáty dostala ČSSD a tři KDU-ČSL. Starostou chce být právě Juráček (za ČSSD), který řídí obec prakticky od sametové revoluce. V Závisti obsadí všech pět křesel SNK-Naše Závist. Nynější starostka Jitka Jelínková nekandidovala.

 

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …