Devět procent, paní Clintonová. Jen devět procent. Číslo, nad kterým kandidátka na šéfku USA ustrne

14.09.2016 8:17

Hillary Clintonová má problém. Takový, který jí může stát vítězství v prezidentských volbách. Její kolaps při výročí 11. září přiměl mnohé k otázce, zda někdejší první dáma a ministryně zahraničí je v šedesáti devíti letech ještě zdravotně způsobilá řídit supervelmoc. Další škody na její reputaci napáchaly tajnosti, které se zdravotním stavem kandidátky dělal její štáb.

Devět procent, paní Clintonová. Jen devět procent. Číslo, nad kterým kandidátka na šéfku USA ustrne
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

MF DNES připomíná, že v prvním průzkumu, který reagoval na kolaps Clintonové, se lidé vysmáli tvrzení jejího štábu, že kandidátku postihl „lehký zápal plic“. Uvěřilo mu pouhých 45 procent dotázaných.

Ještě hůře pak Clintonová vyšla z otázky, zda je podle dotazovaných dostatečně fit pro prezidentský úřad. Za způsobilou ji prohlásilo pouhých devět procent z nich. Podle komentátora MF DNES Milana Vodičky chtějí lidé vidět politiky silné, a nikoliv kolabující. Navíc záběry omdlévající kandidátky jakoby potvrdily spekulace o nejrůznějších chorobách Hillary Clintonové, které se objevily v poslední době.

Komentátor Daniel Anýž v Lidových novinách kromě toho poznamenává, že jakkoliv je předvolební kampaň brutální, a ta letošní mimořádně, není to nic proti tlaku, kterému bude vítěz vystaven v Oválné pracovně. Voliči se podle něj v neděli museli skutečně poctivě zamyslet, zda mohou Bílý dům svěřit ženě, kterou musejí vnášet do minivanu.

Anketa

Myslíte, že se Hillary Clintonová stane prezidentkou USA?

7%
93%
hlasovalo: 6382 lidí

Anýž i komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold připomínají, že v USA má zájem veřejnosti o zdraví kandidátů poměrně dlouhou tradici. Vrcholem byly volby v roce 2008, kdy protikandidát Baracka Obamy, velezkušený senátor John McCain, čelil spekulacím veřejnosti o svém zdraví zveřejněním lékařské zprávy o dvanácti stech stránkách.

CELÝ KOMENTÁŘ ZDE

Na druhou stranu prý USA mají neblahou zkušenost prezidentů prakticky nezpůsobilých vykonávat úřad. Legendární Franklin Delano Roosvelt do poslední možné chvíle tajil, že je vozíčkářem (v éře rozhlasu to šlo snadněji), a v době jeho posledního zvolení mu zbývalo půl roku života, během kterého stihla jeho slabost mnohé pokazit. Švihák John Kennedy zase utajoval, že pod jeho mladistvým vzhledem se skrývají zdravotní obtíže, které mu v některých momentech fakticky znemožňovaly vykonávat úřad.

Komentátor Lipold k tomu poznamenává, že by se podobně mělo analyzovat i psychické zdraví kandidátů. To bychom se prý dozvěděli věcí...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…