Devět z deseti Čechů hodnotí Havla jako dobrého prezidenta

23.12.2011 6:40

Devět z deseti Čechů hodnotí úřadování bývalého prezidenta Václava Havla kladně. Vyplývá to z průzkumu společnosti SC&C pro Českou televizi (ČT).

Devět z deseti Čechů hodnotí Havla jako dobrého prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie, květiny a svíčky. Typické zátiší vzpomínek na Václava Havla

Pro 23 procent dotázaných byl Havel dobrým prezidentem a pro 12 procent vynikajícím. Dalších 11 procent lidí vyzdvihlo jeho lidskost. Shodně deset procent dotázaných ho vidělo jako osobnost, respektive demokrata. Pro osm procent lidí byl především slušným člověkem. Deset procent lidí hodnotilo jeho práci v prezidentském úřadu negativně.

Více než třetina lidí, 36 procent, si myslí, že nebýt Václava Havla, Česká republika by se nedostala do NATO. Naopak 34 procent si myslí, že vstup Česka do aliance nebyla jen jeho zásluha. Pětina dotázaných, 23 procent, nevidí na vstupu Česka do NATO nic pozitivního.

Nobelova cena míru? Proč ne!

Skoro 70 procent dotázaných se domnívá, že první český prezident měl získat Nobelovu cenu míru. Odpověď "určitě ano" zvolilo 29 procent lidí, odpověď "spíše ano" 40 procent. Pro vyznamenání Havla by naopak určitě nezvedlo ruku 11 procent dotázaných.

Poslední otázkou, kterou autoři průzkumu položili, bylo možné pojmenování ruzyňského letiště Havlovým jménem. Proti je 42 procent lidí, pro 48 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…