Dezinformace mají svůj začátek velmi často v Rusku. Takto se lze bránit, navrhl expert v ČT

06.05.2019 22:02

Blíží se volby do Evropského parlamentu a stát se připravuje na možná kybernetická rizika, která by je mohla ovlivnit. Hostem pondělního pořadu Interview na ČT24 byl odborník na dezinformace František Vrábel, s moderátorem Danielem Takáčem hovořil na téma, jak moc se Českem šíří fake news, odkud přicházejí a jak je rozpoznat.

Dezinformace mají svůj začátek velmi často v Rusku. Takto se lze bránit, navrhl expert v ČT
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Datový analytik František Vrábel v pořadu Štrunc!

„Počet dezinformací v Česku nepochybně stále roste,“ okomentoval datový analytik Vrábel, jak je to se záměrně lživými informacemi v České republice. „Jejich cílem je lež na začátku a pak zmást a ovlivnit celou veřejnost,“ upřesnil definici dezinformace. Dezinformátoři jsou podle něj velmi mazaní, a tak často ideálně míchají pravdu a lež dohromady pro větší uvěřitelnost.

Připomněl, že dezinformace jsou výmyslem ruských tajných služeb KGB, ty podle Vrábela věnovaly dezinformacím takové usilí, že se odhaduje, že 15 procent veškeré jejich činnosti bylo zameřených právě na dezinformace. „Dezinformace k nám přicházejí především z Ruska a nově poměrně hodně také z Číny,“ doplnil s tím, že musíme vnímat dezinformace jako aktivní působení Ruska, případně Číny jako dalšího komunistického státu.

Anketa

Zaslouží si Jaromír Jágr od Zemana vyšší státní vyznamenání, než jaké dosud má?

hlasovalo: 12364 lidí
„Dezinformace jsou nositeli tzv. narativů. A tím ústředním narativem ruské nepřátelské propagandy je relativizace pravdy, tedy že neexistuje nic jako pravda,“ odpověděl na otázku, čeho se dezinformace nejvíce týkají. Za příklad dal otravu Skripalových novičokem, kdy Rusové vyplodili více než sto nejrůznějších verzí toho, co se stalo.

„Nakonec to na člověka působilo tak, že nevěřil vůbec ničemu,“ uvedl Vrábel, podle kterého cílí na to, abychom přestali v cokoli věřit, a to především v demokratické instituce. „Jakmile v ně přestaneme věřit, může se nám demokracie zbortit jako domeček z karet,“ varoval. Další doplňkové narativy se snaží přesvědčit, že liberalismus je něco zkaženého, demokracie je neschopný systém, EU je konstrukt fašistů, nebo Rusko že nikdy nezačalo žádnou válku, a naopak je obětí spiknutí, a podobně.

Dá se podle nějakých znaků identifikovat, že jde o trollí zprávu? „Dá se to, my jsme jedni z mála, kteří jsou schopni to efektivně rozpoznat. Jsme schopni zmíněné narativy v článcích a zprávách odhalit,“ řekl s tím, že to vše dělají na základě sémantické analýzy, která pracuje s jazykem, s významem slov a s kontextem.

Dezinformaci je o to lehčí rozpoznat, když přichází ze zdroje, o kterém víme, že již dříve s dezinformací přicházel, a známe jeho historii. Nebo tam, kde jsou zmiňovány osoby či autoři, kteří jsou notoricky známí dezinformátoři. „Také jsme schopni rozpoznat zbytek ruských obratů, které nejsou v češtině známé, například se často mluví o tzv. prestitutkách, což je v Rusku často používané, nikoli však v Česku,“ dal za příklad.

Samozřejmě dezinformace cílí na skupinu lidí, kteří nejsou schopni efektivně rozpoznat, zda jde o dezinformaci, či informaci. Cílové jsou země, kde je nižší úroveň vzdělání a lidé, kteří mají méně kritického myšlení a nerozpoznají nebezpečný obsah. Velkou roli v tom, jak se takoví lidé k takovým zprávám dostávají, hrají sociální média.

„Sociální sítě jsou protředníci, svými algoritmy přirozeně shlukují lidi podobného smýšlení. Takovou zdaleka nejrozšířenější sociální sítí je Facebook,“ dodal s tím, že Facebook nabízí pro ruské i čínské dezinformátory právě ty skupiny lidí, jež jsou na příjmové vlně jejich dezinformací. „Využívají tak veřejné informace, které o uživatelích Facebook prodává, díky nimž cílí naprosto přesně,“ podotkl Vrábel.

Pokud je někdo imunní vůči Facebooku, naopak dostává zprávy o tom, jak dezinformace špatně působí. „Tím se v důsledku prohlubují příkopy ve společnosti a celá společnost se radikalizuje,“ řekl s tím, že pomoct by v tom obecně mohlo právě vzdělávání. „Čím vzdělanější lidé budou, tím to bude pro naši společnost lepší,“ je přesvědčen Vrábel a zároveň dodal, že ani to však není úplný všelék.

Řešení tedy spočívá především prý v tom, že se bude dělat osvěta a tento problém se vnese do veřejné diskuse. Tak by to nakonec začali vnímat i ti lidé, kteří v současnosti nevěří tomu, že něco jako dezinformace vůbec existuje a jsou podporovateli nebezpečných toxických narativů.

„O to bychom se měli ale snažit na evropské úrovni, proto bychom měli jít k evropským volbám, aby EU zkrotila a regulovala algoritmy sociální sítě Facebook. Nemyslím však cenzuru, ale regulaci toho, jak s jednotlivými sděleními Facebook nakládá,“ uvedl Vrábel s tím, že na to samotná Česká republika stačit nebude.

To, že za pokusy ovlivnění voleb a demokratických procesů stojí hlavně Ruská federace, potvrzuje i šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Moderátora zajímalo, o co Vrábel opírá své tvrzení, že za dezinformačními kampaněmi stojí skutečně Rusko. „My vidíme přímou linii dezinformačních obsahů mezi Ruskem a Českou republikou. Dezinformace mají svůj začátek velmi často v Rusku,“ dodal s tím, že celý tento obraz jasně vidí v celém našem systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…