Dialektika Miloše Zemana. Takto se v novinách posmívají prezidentovým slovům o uvěznění Zdeňka Bakaly

20.05.2016 7:44

Presumpce neviny. Téma, které rezonuje po návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Olomouckém kraji. Hned první den návštěvy se totiž Zeman zastal hejtmana kraje Jiřího Rozbořila, který je stíhaný za podplácení. Jeho slova však zněla jinak než před třemi lety.

Dialektika Miloše Zemana. Takto se v novinách posmívají prezidentovým slovům o uvěznění Zdeňka Bakaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Před třemi lety, v kauza Nagyová - Nečas, mluvil Zeman jinak. To tvrdil, že u politika platí presumpce viny, protože politik má být prost jakýchkoliv podezření. De facto jinak mluvil i před studenty Střední průmyslové školy v Hranicích na Přerovsku, kdy kritizoval podnikatele Zdeňka Bakalu, nazval jej podvodníkem a řekl, že patří zavřít. Píší o tom Lidové noviny. 

Politologa Pavla Šaradína prezidentův obrat nepřekvapil. "Od toho roku 2013 se změnila celá řada věcí. Případ Nagyové-Nečasové neměl reálné výsledky, a navíc je tu celá řada dalších věcí, které nedopadly tak, jak k nim média a někteří politici přistupovali," řekl Šaradín. 

Zeman si v Olomouckém kraji také rýpl do "nezdaněných kabelek" Jany Nagyové, dnes Nečasové. "Buď nebudeme vůbec komentovat práci jednotlivých oddělených složek moci, nebo je budeme hodnotit. Otázka je, co je horší a co lepší. Osobně si myslím, že žádná z těch složek by neměla zůstat bez kritiky. Z úst ústavního představitele to ale nejšťastnější není," podotkl k tomu Šaradín.
 
"Miloše Zemana vychovalo socialistické školství, takže je obeznámen s dialektikou, technikou, pomocí které tehdejší vládcové obhajovali úplně vše, od paktu Hitler-Stalin po okupaci Československa 'bratrskými armádami'," komentuje Zemanovo rozdílné vyjadřování komentátor Lidových novin Martin Zvěřina. 
 
"Zemanovy výroky můžeme exaktně rozebírat, ale je to zbytečné. Je řečníkem, který chce vždy potěšit aktuální publikum. Posuzujme jej tedy dialekticky: není pomlouvačem zneužívajícím svou funkci k tomu, aby pomohl přátelům a poškodil ty, které nemá rád. Je jen osobou, která již není schopna v čase kontrolovat smysl a význam vlastních slov," uzavřel Zvěřina.
 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…