Dienstbier: Koudelka dělal přílepky. Zeptáme se ho na to ve výboru

03.04.2012 9:26

Ústavně právní výbor Senátu bude dnes jednat jako první orgán parlamentu o tom, zda se může právník Zdeněk Koudelka stát ústavním soudcem. Koudelku navrhl do funkce prezident Václav Klaus.

Dienstbier: Koudelka dělal přílepky. Zeptáme se ho na to ve výboru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Zdeněk Koudelka bude dnes před senátory obhajovat svoji kandidaturu na ústavního soudce. Ústavně právní výbor o něm bude jednat jako první orgán Senátu. Senátoři již odmítli předchozího kandidáta Jana Sváčka. 

Koudelka byl kdysi za sociální demokracii poslancem. I když na jeho politické angažmá poukazuje koalice, naopak v Senátu by mohl mít podporu – v horní parlamentní komoře je totiž většina sociálních demokratů a to je pro něj výhoda.

„Kromě odborných předpokladů jsou potřeba i předpoklady osobnostní. Senátoři se budou nepochybně zajímat i o konkrétní názory. U mě i některých kolegů jsou určité pochybnosti. Jde například o část kariéry Zdeňka Koudelky jako náměstka nejvyšší státní zástupkyně Vesecké. Někteří připomínají i způsob jeho habilitace,“ řekl v rozhovoru pro Radiožurnál ke Koudelkově angažmá sociálnědemokratický senátor Jiří Dienstbier. 

Koudelka není soudcem. To je také mínus

Koudelka ale má jeden mínus – není soudcem, což vadí i některým jeho spolustraníkům. Nyní zastává funkci náměstka ředitele Justiční Akademie v Kroměříži, do ledna 2011 byl náměstkem nejvyšší státní zástupkyně. O jeho kandidatuře nakonec rozhodne hlasování všech senátorů v plénu. 

Senátor Jiří Dienstbier kromě jiného Českému rozhlasu řekl, že coby poslanec Koudelka prosadil při schvalování zákonů legislativní změny, které přímo nesouvisely se schvalovaným zákonem. Takovému postupu se říká přílepky.

„Nepochybně i na to bude pan Koudelka dotazován. Mimochodem i proto, že je tady stanovisko Ústavního soudu, že něco takového je protiústavní. Jak s tímto přístupem k věci chce kandidovat do Ústavního soudu,“ zmínil Dienstbier s tím, že ale senátorský klub ČSSD žádné doporučení, jak má kolem Koudelky postupovat, od vedení strany nemá.

„Každý senátor, nejen z ČSSD, se bude rozhodovat sám za sebe. Nakonec finále je v tajné volbě,“ dodal.

Rozhlas nakonec připomněl, že senátoři musí rozhodnout o obsazení místa, které se v Ústavním soudu uvolnilo po odchodu bývalé místopředsedkyně soudu Elišky Wagnerové.

{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="Wagnerová" count=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…