Dienstbier: Nesmíme připustit debatu o změnách nominací na ministry

10.01.2014 19:36

Prezident by měl jmenovat všechny ministry, které mu budoucí předseda vlády navrhne, i když k nim má výhrady. S odvoláním na názor většiny ústavních právníků to v pořadu Interview ČT24 uvedl kandidát sociální demokracie na ministra pro lidská práva Jiří Dienstbier. Odmítl také kritiku prezidenta na adresu Milana Chovance.

Dienstbier: Nesmíme připustit debatu o změnách nominací na ministry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Dienstbier odmítl názor Miloše Zemana, že prezident má právo odmítnout jmenovat ministra, kterého mu navrhne předseda vlády. Zeman na podporu tohoto svého názoru dnes argumentoval názory dvou právníků. Dienstbier argumentaci prezidenta odmítl s tím, že nešlo o ústavní právníky.  „Pokud se bavíme o ústavních právnících, všichni se shodují, že pokud nejsou ústavní nebo zákonné překážky, že prezident nemůže kandidáta na ministra odmítnout,“ uvedl Dienstbier.

Vyjádřil se i k možnému vývoji v případě, že by prezident některé navržené ministry jmenovat odmítl. Pokud by byla jmenována vláda s výjimkou jen jednoho ministra, vláda by normálně vládla. V případě, že by prezident se jmenováním vlády čekal, až mu budou navrženi všichni pro něj přijatelní kandidáti, tak by se čekalo na výsledek kompetenční žaloby u Ústavního soudu. Dienstbier je přesvědčen, že předseda vlády by u této žaloby uspěl. Podle něj ale Zeman nakonec všechny nyní navrhované ministry jmenuje.

Moderátor citoval výrok šéfa ČSSD Sobotky, který v roce 2009 vyzýval poslance ODS Marka Bendu k rezignaci na funkci ve sněmovním výboru kvůli jeho mimořádně rychlému studiu na plzeňských právech. Moderátor poukázal na to, že v obdobné situaci se nyní nachází kandidát sociální demokracie na ministra vnitra Milan Chovanec.

Dienstbier přiznal, že si ty dvě roviny uvědomuje. Podle něj ale všechny tři koaliční strany stále trvají na svých kandidátech. Podle něj se musí chránit parlamentní forma republiky a Ústava. „Nechci připustit debatu o tom, že by si prezident mohl vynutit změnu nominace,“ podotkl Dienstbier.

Připustil, že on osobně by si na některých postech dokázal představit jiné lidi. Jako příklad uvedl Vladimíra Špidlu, který by podle něj mohl zastávat funkci ministra životního prostředí.

Odmítl také zpochybňování kvalifikace Martina Stropnického pro výkon funkce ministra obrany. Podle Dienstbiera je obrana jakési druhé ministerstvo zahraničí. A Stropnický má vzdělání z vídeňské školy pro diplomaty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…