Dienstbier: Pokud by euro padlo, čeští politici musí spolupracovat

06.12.2011 21:18

Krize, krize, krize, křičí na nás ze všech stran média a vláda dává dohromady krizové plány. Stále však zaznívají hlasy plné optimismu, které odmítají katastrofické scénáře jako málo pravděpodobné. Přidal se k nim i místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, který je přesvědčen, že euro nepadne díky snaze hlavních států eurozóny.

Dienstbier: Pokud by euro padlo, čeští politici musí spolupracovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

„Jsem skálopevně přesvědčen, že euro nepadne. Hlavní státy eurozóny udělají pro záchranu eura všechno. Důsledky pro českou ekonomiku by byly tak fatální, že by musela spolupracovat celá politická scéna," řekl pro MF Dnes Dienstbier.

Že by ale strany ustoupily od svých základních názorových směrů si místopředseda sociálních demokratů neumí představit. „Nějaká míra spolupráce by byla naprosto nezbytná, ale to, že by se ideové prvky z toho zcela vytratily, to si neumím představit," přiznává.

Sledujeme téma Euro

Jednou z možných variant chování státu v případě velkých ekonomických potíží by podle Dienstbiera mohlo být plošné zavedení přídavků na děti, s kterým přišel ekonomický expert ČSSD a bývalý premiér Vladimír Špidla. „Rodičovský příspěvek není úplně klasická sociální dávka a souvisí to i s demografickým vývojem, kdy chceme podpořit šťastnější demografický vývoj, než postupné vymírání českého národa," vysvětlil Dienstbier.

Připouští, že přesnější dlouhodobá předpověď je přeci jen obtížná. „Kdyby byl pokles ekonomiky v řádu desítek procent, pak nejde dnes říct, co všechno by bylo potřeba dělat. Bavím se o naprosto hypotetické situaci," zdůraznil senátor.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…