Dienstbier: Pracovníci agentury se musí rozhodnout, zda zůstanou

05.05.2015 18:59

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) označil požadavky pracovníků vládní agentury pro sociální začleňování na jejich autonomii za absurdní. Zaměření agentury měnit nehodlá. Podle něj by se měli pracovníci "nejlépe hned" rozhodnout, zda chtějí v nynější práci pokračovat, či zda podají výpověď.

Dienstbier: Pracovníci agentury se musí rozhodnout, zda zůstanou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Zaměstnanci vstoupili do stávkové pohotovosti. Vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby se zasadil o nezávislost agentury na Dienstbierovi, jinak jsou připraveni jít do stávky i odejít. "Pokud nebudou zaměstnanci úřadu vlády akceptovat to, co jim jako úředníkům bude uloženo, dojde k dalším změnám. Nenechám se tlačit do kouta. Úředníci si nebudou určovat své povinnosti, svou organizační strukturu a toho, pod kým ji budou vykonávat," řekl dnes na setkání s novináři ministr. Požadavky na autonomii označil za absurdní.

Agentura pro sociální začleňování je nyní jedním z odborů úřadu vlády

Ministr chce nabídnout pracovníkům agentury zprostředkovatele pro jednání, který by pomohl situaci uklidnit. Vybral Czeslawa Walka, který před lety v úřadu vlády pracoval pod někdejším ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem a podílel se na vytvoření konceptu agentury. O prostředníka žádali před časem už zaměstnanci.

Agentura pro sociální začleňování je nyní jedním z odborů úřadu vlády, který spadá pod Dienstbierův úřad. Spor mezi agenturou a ministrem vyvolalo nedávné odvolání jejího šéfa Martina Šimáčka. Toho ministr zbavil funkce 16. dubna. Zdůvodnil to porušením pravidel zakázky a Šimáčkovou neochotou diskutovat o reorganizaci agentury. Podle Šimáčka jsou důvody zástupné.

Spor se vede ale i o monitorovací systém, který by sledoval, jak evropské peníze přispěly k začleňování Romů. Podle Dienstbiera je monitorování podmínkou pro čerpání financí z fondů na romskou integraci a začleňování. Pokud by ho Česko nemělo, o prostředky z EU by mohlo přijít. Agentura se věnuje nejen romské problematice, ale zaměřuje se na sociální začleňování všech potřebných. Podle ministra pracovníci odmítají obě oblasti - tedy sociální a etnickou - propojovat.

Zaměstnanci si nemohou diktovat

Agentura podle své pověřené šéfky Aleny Zieglerové už dřív přislíbila, že bude sledovat i dopady opatření na Romy a na to, zda se k nim evropské peníze dostanou a jak je využívají. Pokud by se návrhy ale zaměřovaly jen na pomoc a podporu romských obyvatel, agenturní pracovníci by v obcích a na ministerstvech s nimi neuspěli, podotkla Zieglerová. Dodala, že zaměstnanci jsou si vědomi toho, že si nemohou diktovat, koho budou mít za ředitele. Úřad vlády na místo vypsal konkurz. Uchazeči se mohou hlásit do 14. května. Objevují se informace, že by vhodným kandidátem mohl být například vedoucí sociálního odboru Prahy 14 David Beňák.

Podle Zieglerové vlády vlastně agenturu dosud neúkolovaly. Všechny ji ale využily, když se mezinárodní organizace zajímaly, co ČR dělá pro Romy. Aktivní proto byli sami pracovníci a stali se "trouble makery". "My nesledujeme, z jaké strany ministr je. Jde nám vždycky o věc. Toto je důvod, proč požadujeme tu nepolitičnost, tu garanci jisté autonomie," objasnila Zieglerová. Poukázala na to, že v Česku není jiný subjekt než agentura, který by koordinovaně situaci v problematickým místech s radnicemi řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…