Dienstbier: Registrované partnerství má být v občanském zákoníku

11.03.2014 18:15

Registrované partnerství by mělo být podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) zahrnuto do nového občanského zákoníku. I když kodex upravuje rodinné právo, soužití osob stejného pohlaví v něm chybí. Ministr podporuje i uzákonění možnosti, aby registrovaní partneři či partnerky mohli adoptovat dítě svého protějšku. Samostatný zákon kvůli tomu ale nechystá.

Dienstbier: Registrované partnerství má být v občanském zákoníku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průvodem vyvrcholil festival homosexuálů a lesbiček Prague Pride

Řekl to dnes novinářům. Koaliční lidovci ale změnám příznivě nakloněni nejsou. Podle Dienstbiera měli autoři do nového občanského kodexu „logicky zahrnout" i registrované partnerství. Dodal, že původně v zákoníku bylo. Z obavy, že by norma nemusela projít, ho tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (tehdy ODS) vypustil, popsal ministr. „Domnívám se, že by mělo být v občanském zákoníku zahrnuto," řekl. Zda se chystá prosazovat novelu kodexu, ale nesdělil.

Už nyní vychovávají gayové a lesby téměř tisícovku dětí
Přispět chce ale k tomu, aby registrovaný partner či partnerka mohli adoptovat vlastní dítě svého protějšku. Oficiálně děti, které vyrůstají se dvěma matkami či se dvěma otci, mohou mít jen jednoho rodiče. „Nejde o to přivádět děti do homosexuálních rodin, ale řešit existující situaci," zdůraznil Dienstbier.


V domácnostech dvojic gayů a lesbických žen v Česku vyrůstalo podle výsledků sčítání lidu přes devět stovek dětí. V rodinách registrovaných partnerů jich bylo téměř pět desítek, ostatní žily u „nesezdaných" párů.

Proti změně jsou koaliční lidovci
O změně zákona mluvil Dienstbier ještě před svým usednutím do ministerského křesla. Návrh legislativního plánu vlády nakonec ale s novelou nepočítá. Vládu tvoří kromě ČSSD a ANO také konzervativní lidovci. A právě jejich šéf Pavel Bělobrádek dnes na dotaz ČTK napsal, že podle něj navrhované změny nejsou nutné. „Považuji to za skrytý útok na rodinu," uvedl také. Zda takový návrh KDU-ČSL v koalici odmítne, ale výslovně neuvedl.


Pokud by se proti úpravě lidovci skutečně postavili, byl by to podle Dienstbiera problém. „Je to otázka rovného přístupu ke všem v České republice. Bude o tom potřeba debatovat. Pokud se na stůl položí konkrétní příběhy, které jsou svázány se situací, argumenty jsou přesvědčivé," míní ministr. V krajním případě by podle něj dítě z „duhové rodiny", kterému zemře vlastní rodič, mohlo skončit v dětském domově. K druhé matce či otci nemá totiž žádný právní vztah, i když ho vychovávají.

Změnu možná navrhnou poslanci
Dienstbier řekl, že nevylučuje, že předlohu navrhnou poslanci. Podle informací ČTK se už někteří zákonodárci začali problémem zabývat a návrh chystají.


Novelu, která registrovaným umožňovala adoptovat potomka svého partnera či partnerky, připravila už loni na jaře skupina tehdejších zákonodárců. Kvůli pádu Nečasovy vlády a rozpuštění sněmovny ale spadl návrh pod stůl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…