Dienstbier Sobotkovi: Když mají odejít socialisté z Ústecka, proč je ve straně ještě odsouzený Březina?

16.12.2016 16:45

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka bude doporučovat členům sociální demokracie, kteří jsou trestně stíhaní v souvislosti s dotačními podvody na severu Čech, aby nepůsobili ve veřejných funkcích ani ve funkcích uvnitř strany. „Je to jejich individuální odpovědnost a tu odpovědnost za ně nemůže nést jejich politická strana,“ řekl dnes novinářům.

Dienstbier Sobotkovi: Když mají odejít socialisté z Ústecka, proč je ve straně ještě odsouzený Březina?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

V příštích dnech a týdnech, až bude zřejmé, kdo byl konkrétně obviněn z jakého trestného činu, měly by se kauzou podle Sobotky zabývat v první fázi krajské organizace ČSSD. „Měly by tu situaci vyhodnotit, měly by s těmi lidmi hovořit,“ uvedl premiér. Zopakoval, že o vině či nevině musí rozhodnout soud a kauza se týká minulosti.

Podle ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše Sobotka nese za chování svých spolustraníků v dotační kauze ROP Severozápad odpovědnost z pozice tehdejšího prvního místopředsedy. „Ukáže se, jestli spáchali nějaký trestný čin. Ale o tom nemůže rozhodovat žádná politická strana, o tom nemůže rozhodovat ani Andrej Babiš, žijeme v právním státě,“ reagoval dnes Sobotka.

Podle dnes už bývalého ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera by se měl ovšem premiér věnovat také dalším členům ČSSD. Jmenovitě pak na svém twitterovém účtu uvedl: „Možná by mohl Sobotka začít těmi již pravomocně odsouzenými, třeba Karlem Březinou."

Připomeňme, že právě tento pražský politik byl říjnu 2014 pravomocně odsouzen za to, že neoprávněně pobíral odměnu za práci v dozorčí radě Dopravního podniku hl. m. Prahy v letech 2007 až 2011.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…