Dienstbier, Stanjura a Volný v ČT vymýšleli, jak kontrolovat financování stran

23.02.2015 22:39

Ministr pro lidská práva, předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD), poslanec Jan Volný (ANO) a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura diskutovali v pondělních Událostech, komentářích o nastavení limitů u poskytování darů politickým stranám. Přeli se o to, kdo by měl dohlížet na politické strany, ale i o to, zda by bylo dobré omezovat peníze na předvolební kampaně či výši darů politickým stranám.

Dienstbier, Stanjura a Volný v ČT vymýšleli, jak kontrolovat financování stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Dienstbier na úvod poznamenal, že by financování stran měla kontrolovat nějaká nezávislá instituce, na kterou by v případě potřeby dohlížel soud. Může jít o nějaký nový štíhlý orgán či již existující Nejvyšší kontrolní úřad. Podle Volného se vede spor o to, kolik lidí v této oblasti bude pracovat. "A existuje judikát z roku 1993, že to NKÚ nemůže být,“ podotkl Volný. V tuto chvíli se tedy hledá, jak najít maximálně nezávislý úřad. "Já bych to vzal z druhé strany. Napřed bychom se měli bavit o nastavení pravidel a teprve potom, kdo tato pravidla bude kontrolovat. Já jsem pro to, aby existovaly transparentní účty, které budou on-line, uvidí je média i veřejnost. My takový účet máme, vy ne,“ udeřil Stanjura na kolegy ve studiu.

"Transparentní účet je jen modla, je třeba vědět, odkud ty peníze jdou a co si za ně ta strana pořizuje,“ postavil se Volný proti Stanjurovi. Dienstbier se nestaví proti transparentnímu účtu, jen by na něm nezveřejňoval například platy zaměstnanců aparátů, protože jde o příliš osobní údaje. Stanjura a Dienstbier se následně shodli na tom, že by bylo dobré omezit maximální výši darů. Volný byl proti s argumentem, že poctivě vydělané a zdaněné peníze mohou být využity různě, mohou být použity i na financování stran, proč toto limitovat, ptal se Volný. Stejně tak by se mělo diskutovat o limitech na předvolební kampaně.

V březnu by mohlo být dohodnuto více a na podzim by se omezováním politických stran v tomto směru mohla zabývat sněmovna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…