Dienstbier by jako prezident z amnestie vyňal závažné trestné činy, tvrdí Sobotka

05.01.2013 7:50

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vítá rozhodnutí Ústavního soudu, že se prezidentská volba uskuteční v původním termínu, tedy 11. a 12. ledna. Sami sociální demokraté budou volit jejich kandidáta Jiřího Dienstbiera, ve kterém vidí naději. Jako prezident by údajně z kontroverzní amnestie vyňal závažné trestné činy, míní šéf strany Sobotka.

Dienstbier by jako prezident z amnestie vyňal závažné trestné činy, tvrdí Sobotka
Foto: hns
Popisek: Kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier

Šéf ČSSD se těší, že lidé budou mít už za pár dní možnost rozhodnout o tom, kteří dva kandidáti postoupí do druhého kola. Podle Sobotky budou sociální demokraté volit Jiřího Dienstbiera, protože věří, že má dobrou šanci na to, aby se do druhého kola dostal.

Lidé by se navíc podle něj neměli nechat manipulovat výzkumy veřejného mínění. „Ukázalo se ve všech předchozích volbách, že tyto průzkumy mají jednu společnou vlastnost: dokáží být velmi nepřesné,“ vzkazuje Sobotka s tím, že by se měl každý rozhodnout podle toho, koho by rád viděl na Pražském hradě.

Dienstbier by z amnestie vyňal závažné trestné činy

Sobotka si myslí, že každý prezident má možnost formulovat takový návrh, který negativně neovlivní respekt k právu a vnímání spravedlnosti ve společnosti. Tím má na mysli amnestii Václava Klause. Přirovnává ji k pardonu končícího slovenského prezidenta, jenž z amnestie vyňal závažné trestné činy a soustředil se skutečně spíše na činy nedbalostní povahy.

„Podle mého názoru by prezident podporovaný sociální demokracií, tedy Jiří Dienstbier, rozhodně z amnestie vyňal závažné trestné činy hospodářské povahy nebo ty, které se týkají korupce,“ řekl pro iDnes.cz šéf strany.

Amnestie Václava Klause navíc ukázala, že jsou tady velmi problematické věci, které se staly v 90. letech, které souvisí také s obdobím takzvané opoziční smlouvy, upozorňuje Sobotka. Proto by byl rád, kdybychom si zvolili prezidenta pro budoucnost a nevraceli se do minulosti, naráží na Miloše Zemana. Co se týká místopředsedkyně strany Marie Benešové, která v přímé volbě Zemana podporuje, o jejím setrvání ve vedení ČSSD bude jednat sjezd strany 15. a 16. března.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…