Dienstbier chce především zrušit „Klausovu výjimku" v EU. Je to pro mě zásadní, vysvětloval v rádiu

30.01.2014 18:42

Ministr pro lidská práva a šéf Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD) je připraven do legislativního plánu vlády zařadit zákony z daňové i sociální oblasti. Stranou jeho pozornosti ale nezůstává ani požadavek prezidenta Miloše Zemana na změnu jmenování profesorů, nebo výjimka z Lisabonské smlouvy EU, kterou požadoval exprezident Klaus. Ani s jedním z těchto nápadů Dienstbier nesouhlasí.

Dienstbier chce především zrušit „Klausovu výjimku" v EU. Je to pro mě zásadní, vysvětloval v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Jaké plány má ministr Jiří Dienstbier (ČSSD)? Právě to prozradil ve čtvrtečních Impulsech Václava Moravce na Rádiu Impuls. Jako šéf Legislativní rady vlády bude také předkládat plán přijímání zákonů. Nejprve musí rozhodnout o tom, co se zákony s dílny expremiéra Jiřího Rusnoka.

Podle jeho názoru by měl být stažen ten o změně jmenování profesorů. „Nepovažuji za šťastné měnit zákon jen proto, že se prezident rozhodne profesory nejmenovat. Co kdyby se v budoucnu třeba předseda Senátu rozhodl k témuž, to by pak vláda hledala další řešení? To nedává příliš smysl,“ poznamenal Dienstbier. Zároveň však zdůraznil, že jde toliko o jeho názor, nikoli o názor vlády.

Klausova úvaha je nesmyslná

Vláda se bude muset také zabývat problematikou daní, valorizací důchodů a rušení druhého důchodového pilíře. To jsou zákony, na které bude třeba klást důraz. Jasnější legislativní plán by pak mohl být v polovině března. Stejně tak chce věnovat pozornost výjimce, kterou požadoval exprezident Václav Klaus v sociální oblasti, a to kvůli případným sporům se sudetskými Němci. Dienstbier chce žádost o tuto výjimku stáhnout, obava exprezidenta Klause je prý nesmyslná. „Je to pro mě zásadní věc, protože nevidím důvod k tomu, aby byli čeští občané občany druhými kategorie v EU,“ podotkl ministr.

V tuto chvíli ještě neví, zda provede v Legislativní radě vlády zásadní změny. Naprostá většina členů jsou prý odborníci, ale vždy je také co zlepšovat. Bude třeba napravit řadu chyb v legislativě přijaté minulými vládami. Bude třeba opravit i některé záležitosti v občanském zákoníku, jaké přesně se teprve ukáže, již teď je prý však jasné, že vláda může přikročit k další legislativní smršti.

Nelze vyloučit ani to, že dojde na komplexní novelu Ústavy, která bude řešit řadu problémů. Jedním z nich by mohlo být i postavení ombudsmana. Tomu by Dienstbier rád přiřkl více pravomocí. Za absolutně nejtěžší úkol, který před ním leží, považuje Dienstbier řešení problematiky sociálního vyloučení. Tuto záležitost nelze vyřešit jediným zákonem, je to prý běh na velmi dlouhou trať.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…