Dienstbier chce pro referendum 250.000 podpisů a účast 25 procent

10.09.2014 11:25

K vyhlášení referenda má být zapotřebí petice podepsaná nejméně 250.000 občany. Referendum bude platné, pokud se ho zúčastní alespoň čtvrtina oprávněných hlasujících. Vyplývá to z návrhu ústavního zákona, který ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) v úterý rozeslal do připomínkového řízení. Novinářům dnes řekl, že změny by měly být účinné od ledna 2016.

Dienstbier chce pro referendum 250.000 podpisů a účast 25 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening Máme stejné šance a start štafetového závodu, kterého se účastnil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier

Návrh zákona stanoví, že v referendu lze rozhodnout o „zásadních věcech vnitřní nebo zahraniční politiky státu". Zároveň vypočítává, o jakých otázkách tímto způsobem rozhodovat nelze. Týká se to mimo jiné změn podstatných náležitostí demokratického právního státu, tedy třeba zavedení trestu smrti. Rozhodovat takto nepůjde například také o změně státních hranic, o státním rozpočtu, o ustanovení jednotlivých osob do funkcí či o jejich odvolání. Referendem také nebude možné schválit návrh zákona.

„Neměli bychom nahradit zastupitelskou demokracii přímou demokracií, ale na druhou stranu je v některých mimořádných případech potřebné dát lidem toto právo," shrnul význam referenda Dienstbier.

Připomněl, že už od přijetí současné Ústavy se počítá s tím, že se může stanovit, kdy lid vykonává moc přímo. Tato část Ústavy však doposud nebyla naplněna. „V tuto chvíli je situace nejpříznivější, protože naprostá většina sněmovních a senátních stran deklaruje podporu zákonu o referendu. Vůle schválit takovýto zákon tady je," uvedl. Tradičně rezervovaně se k referendu staví ODS, podle Dienstbiera ale nyní není tak silná, aby mohla přijetí ústavního zákona o referendu zabránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…