Dienstbier dostal výzvu k rezignaci. Od kolegy z vlády

08.08.2014 19:05

Ministr pro lidská práva a předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD) je silně nespokojen s tím, jak si vyvinuly práce na novele služebního zákona. Na tiskové konferenci se vzepřel dokonce i premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). A dočkal se tvrdé reakce. Už se spekuluje o jeho možném konci. Informuje o tom server Echo24.cz.

Dienstbier dostal výzvu k rezignaci. Od kolegy z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier s Romanem Sklenákem ve sněmovně

„Jiří Dienstbier nepochopil, že jako ministr nemůže říkat, co chce či nechce, ale pokud mu něco vláda uloží, musí to udělat, nebo může rezignovat,“ uvedl Jurečka na svém twitterovém účtu.

Faktem je, že Dienstbierův názor na dosažený kompromis se postupně vyvíjel. Ačkoli nebyl dojednání onoho kompromisu přítomen, v den jeho uzavření ho ještě před televizními kamerami hájil a tvrdil, že smysl zákona snad zůstal zachován, ačkoli už věděl, že se nezrodí Generální ředitelství státní služby.

O den později ale své výroky notně přiostřil, od kompromisu se distancoval a měl jasno v tom, kdo způsobil údajnou „kastraci“ služebního zákona. Hlavním viníkem je podle Dienstbiera první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ministr pro lidská práva dal také najevo, že by se měl najít někdo jiný, kdo bude novou podobu služebního zákona hájit. V této souvislosti zmínil jméno končící ministryně pro místní rozvoj a pravděpodobné příští české eurokomisařky Věry Jourové.

Zákon o státní službě, který má podle premiéra Sobotky začít platit 1. ledna 2015, počítá se zřízením funkce náměstka pro státní správu při Ministerstvu vnitra, jehož funkční období bude šestileté a nebude možné zvolit ho znovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …