Dienstbier jako otloukánek: Jsou lidé, kteří si do mě kopnou za jakýchkoli okolností

04.07.2014 9:41

Jsou lidé, kteří si do mě kopnou vždy a za jakýchkoli okolností, prohlásil ministr bez portfeje, který má na starosti lidská práva a rovné příležitosti, Jiří Dienstbier. V rozhovoru pro deník Právo hovořil o tom, zda si ve vládě někdy nepřipadá jako otloukánek, okomentoval vnitrostranické referendum a vyjádřil se i ke svému vztahu s prezidentem Milošem Zemanem.

Dienstbier jako otloukánek: Jsou lidé, kteří si do mě kopnou za jakýchkoli okolností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) se holedbala tím, že hodlá zatočit s trafikanstvím. Nyní se koaliční partneři přou o členství v orgánech energetické společnosti ČEZ. Podle Jiřího Dienstbiera ale při nominacích musí převažovat odbornost.

„Jedna věc je, kdo nominuje, a druhá, koho nominuje. A to by měl být odborník v každém případě. Nicméně platí, že podle legislativního plánu vlády by měl být předložen věcný záměr zákona o výběru odborníků do firem ovládaných státem a jejich odměňování," uvedl ministr.

„ČEZ je docela pověstná firma, se kterou je spojena řada problémů. Nebudu soudit, s jakými úmysly ten či onen politik chce dát svého zástupce do této firmy. Je to ale poměrně logické, protože je to strategická firma, a tudíž v ní chce stát mít zřetelnou kontrolu," dodal politik.

Sociální demokracie by měla zastupovat práva všech, ne jen většiny

Dienstbier se stal coby ministr pro lidská práva zastáncem rovnoměrného zastoupení žen, pozitivní diskriminace Romů nebo práva homosexuálů na adopce dětí, což se ale nelíbí nejen koaličním partnerům, ale ani některým spolustraníkům. Kritiku si vyslechl třeba od senátora Zdeňka Škromacha.

„On to dává do protikladu - že se máme starat o tradiční skupiny lidí, jako třeba důchodce a další sociálně ohrožené. Já na to říkám ano. Ale sociální demokracie se má starat o každého člověka, který je jakkoli znevýhodněn, a nemá rozlišovat, zda patří k menšině, nebo k většině," řekl Právu ministr.

Pro dobrou věc je ale ochoten snést kritiku. „Pokud jsem o něčem přesvědčen, tak jsem ochoten snést tíhu řady střetů. A některé mohou být upřímné, věcné, a některé jsou samozřejmě čistě účelové. Jsou lidé, kteří si do mě kopnou vždy a za jakýchkoli okolností," prohlásil.

Vyjádřil se i ke kritice prezidenta Miloše Zemana. „Napřed mě kritizoval, že chci kandidovat do EP, byť jsem nechtěl, a pak mě kritizoval za to, že jsem to neudělal. To je přece úsměvné," uvedl Dienstbier.

Pokud někdo nechce stranu změnit, jsou to bafuňáři

ČSSD v pátek spustila vnitrostranické referendum. „Sociální demokracie se musí změnit, pokud chce přežít a nechce následovat osud například ODS nebo jiných stran, které dopadly ještě hůř. Neumím si přitom tu změnu představit bez toho, že dáme členům reálnou šanci rozhodovat o zásadních věcech," podotkl ministr.

„A jestli se někdo referenda bojí, tak to rozhodně nejsou členové, ale straničtí funkcionáři, nebo chcete-li bafuňáři, kterým dosavadní systém vyhovoval," prohlásil politik.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…