Dienstbier prý vymyslel, jak šikanovat Zemana

08.12.2015 6:49

Hlava státu je v současné době téměř neodvolatelná. Možná je ale ve hře změna. Vláda se totiž rozhodla zpřesnit Ústavu a vyjasnit v ní prezidentské pravomoci a povinnosti, píše dnešní MF Dnes. První návrh změn, který vypracoval ministr Jiří Dienstbier, již vláda dokonce odsouhlasila a příští rok se jím bude zabývat Poslanecká sněmovna. Tam však má návrh zatím minimální podporu.

Dienstbier prý vymyslel, jak šikanovat Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Podle MF Dnes ze stanovisek politických stran, které předložily podvýboru pro Ústavu, vyplývá, že pro omezení pravomocí hlavy státu mnoho příznivců není. Například poslanec Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) uvedl, že návrh není příliš konsenzuální. 

„Já samozřejmě vím, že nepanuje úplná shoda. Už jsme to však dříve diskutovali se všemi stranami i s experty a následně jsme šli cestou jakéhosi minimálního průniku,“ uvedl k tomu autor Jiří Dienstbier. 

Projít by ale mohlo například jednodušší podání žaloby na hlavu státu, které je nyní prakticky nemožné, neboť o návrhu žaloby musí hlasovat obě parlamentní komory kvalifikovanou většinou. Vláda nyní navrhuje, aby žaloby mohly podat obě komory samy. To se však pro změnu nelíbí ústavnímu právníkovi Václavu Pavlíčkovi. „Navrhované řešení by bylo nevyvážené a v rozporu s principy ústavního systému – zatímco by každá z komor mohla navrhnout, aby byl prezident zbaven úřadu, on na ně podobný nástroj nemá,“ uvedl.

Této změny se obává i sociálně demokratický poslanec Jeroným Tejc, který hovoří o tom, že prostá většina v jedné komoře by následně mohla šikanovat jakéhokoliv přímo voleného prezidenta a hnát jej před soud. On by pravomoc žaloby na hlavu státu vrátil do rukou Senátu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…