Dienstbier rozumí vepřovému řízku na talíři, ale to je asi tak všechno, napsal na ministrovu adresu senátor Veleba v souvislosti s památníkem v Letech

15.08.2015 10:33

Senátor Jan Veleba se vyjádřil k problému výkrmny prasat v Letech, která je v bezprostřední blízkosti a údajně i zasahuje na území romského internačního tábora, kde před dvaceti lety prezident Václav Havel odhalil památník.

Dienstbier rozumí vepřovému řízku na talíři, ale to je asi tak všechno, napsal na ministrovu adresu senátor Veleba v souvislosti s památníkem v Letech
Foto: Radek Kraus
Popisek: Památník na pietním místě v Letech na Písecku

„Můj názor bude poněkud nekonformní a hlavně odlišný od pražských salonních politiků a novinářů, kteří znají jenom jediný pojem vepř a dál jsou dutí jak přezrálá dýně,“ upozornil Veleba, který zároveň připomněl, že je kabinet premiéra Sobotky v pořadí už dvanáctý, který se tímto pseudoproblémem zabývá. „Ve Strategii romské integrace se vláda zavázala přijmout opatření, která by vedla k ukončení provozu velkovýkrmny prasat,“ píše dále senátor a pozastavuje se nad datem 31. 12. 2018, protože tou dobou už by tu měla být jiná vláda, která vzejde z parlamentních voleb v první polovině toho roku.

„Narodil jsem se na patnáctihektarovém hospodářství a z hospodářských zvířat jsme chovali krávy, prasata, koně a drůbež,“ napsal podle informací serveru PrvníZprávy.cz Veleba s tím, že nikdy nikoho nenapadlo, že by prase bylo něco nečistého, špatného a méněcenného. „Naopak, když se narodila selátka, tak to byla vždy událost a významný příspěvek k dalšímu živobytí, jak se tehdy říkalo,“ podotýká Veleba, podle kterého tomu samozřejmě nemohou rozumět současní salonní politici, jako je prý například pan Dientsbier, do jehož pracovního portfolia otázky menšin spadají. „Jistěže rozumí vepřovému řízku na talíři, ale to je asi tak všechno,“ popíchl senátor neúspěšného prezidentského kandidáta a jednoho ze členů vlády.

 Pietní památník a moderní výrobní závod by vedle sebe měly koexistovat

Veleba ale upozorňuje i na to, že máme v České republice zdecimované stavy chovaných prasat. „Dospěli jsme do stavu, kdy jich v naší zemi chováme méně než po druhé světové válce a dokonce nejméně od statistického sledování počínaje rokem 1924,“ píše Veleba, podle kterého je současné číslo 1,4 milionu kusů v soběstačnosti vepřového masa pod 50 %.

Dále se senátor, který bojuje i proti koncesionářským poplatkům ČT, ptá, kde se případně vezmou peníze v řádu několika set milionů korun na zbourání existujících hal a na postavení nových, a kde se na to uvolní půda? „Jsem jako člověk z venkova zděšen, jak se nahlíží na tradiční zemědělské odvětví, jakým způsobem je s ním pohrdáno výměnou za vidinu mrzkých politických bodů a rádoby humanistické fasády,“ zlobí se senátor, podle kterého je památku Romů, kterých internací v Letech prošlo celkem 1 309, z toho jich nejméně 326 zemřelo, třeba uctívat. „Ne ale tak, že zbouráme fungující podnik, nýbrž tak, že pietní památník a moderní výrobní závod budou vedle sebe koexistovat,“ je přesvědčen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…