Dienstbier se loučil s občany z rádia: Kdybych tolik nebojoval za lidská práva, mohl jsem být populárnější

23.11.2016 17:57

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl odcházející ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Ten se podle svých slov chce nyní věnovat senátorské pozici.

Dienstbier se loučil s občany z rádia: Kdybych tolik nebojoval za lidská práva, mohl jsem být populárnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Dienstbier se úvodem vyjádřil k tomu, kde došlo k chybám v zákoně Lex Babiš, který senátoři vrátili zpět do Poslanecké sněmovny. „Zákon by měl být schválen, neboť se na něm odpracovalo už hodně,“ dodal k němu. V současné době by média nesměli vlastnit ani zastupitelé či ombudsmanka. „Já vlastně ale nevím, jestli toto je chyba, zda to nebyl úmysl předkladatele, sdělil také Dienstbier s tím, že neví, zda není problematická ta šíře.

„Andrej Babiš je v obrovském střetu zájmů. Může to deformovat demokratické poměry. Ochrana demokratických principů je natolik zásadní, že může přiměřeně omezit i ostatní ústavní práva,“ domnívá se. 

Následovala slova ministra ke svému odvolání. „Žádné ministerské důvody neznám. Je naprosto zřejmé, že to jsou čistě stranické důvody,“ zmínil Dienstbier. „Přijmete-li post ministra pro lidská práva, můžete si buď budovat vlastní popularitu, nebo se věnovat ochraně lidských práv. A to dnes moc populární není,“ dodal. 

„Razantně jsem prosazoval ochranu lidských práv. Pokud bych nic nedělal, byl bych možná dnes populárnější,“ zmínil také. Co se týče stranické linie, vymezoval se například proti politikům ČSSD, kteří solidaritu vnímali jako solidaritu se sobě samými. 

V ČSSD v současné době jsou podle něj dva rozdílné názorové směry. „Je legitimní otázka, koho má sociální demokracie oslovovat, zda ty tradiční voliče, nebo se více rozkročit,“ zmínil Dienstbier. On sám se přiklání i k širšímu oslovení také mladších a městských voličů. 

„Něco avizoval, ale  nic moc neřekl, takže se mi to špatně hodnotí,“ řekl ke svému nástupci Janu Chvojkovi (ČSSD) Dienstbier. Chvojka po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem sdělil, že chce dělat mnoho věcí jinak než dělal Dienstbier.

O odchodu ze sociální demokracie neuvažuje. „Nevidím důvod, proč bych to měl být zrovna já, kdo by měl odcházet,“ podotkl a opětovně si rýpl do europoslance Miroslava Pocheho, jenž mimo jiné stál podle jeho slov za jeho odvoláním a je jedním z nejdiskreditovanějších sociálních demokratů. Zda bude kandidovat na březnovém sjezdu, zatím neplánuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…