Dienstbier se směje tomu, co se včera napsalo o jeho návrhu

23.08.2016 13:51

„Sám se sebou zásadně nesouhlasím,“ uvedl na svém facebookovém profilu k volebnímu právu cizinců ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Takový nesmysl jsem doopravdy nikdy nenavrhoval,“ dodal také.

Dienstbier se směje tomu, co se včera napsalo o jeho návrhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

„Jistě nemůže ve volbách u nás hlasovat každý cizinec. Umím si ale představit volební právo cizinců v komunálních volbách,“ zmínil Dienstbier s tím, že by tomuto úkonu předcházelo pět let pobytu v České republice, splnění zákonných podmínek a rozhodnutí ministerstva vnitra o udělení povolení k trvalému pobytu.

„Po pěti letech pobytu v ČR jistě má člověk dostatečný zájem o svou obec, aby mohl svým hlasem spolurozhodovat o složení zastupitelstva v místě, kde žije,“ dodal Dienstbier.

Dienstbier tak upravuje význam včerejší zprávy ČTK, která uvedla, že Dienstbier navrhuje, aby možnost volit do obecních zastupitelstev získali i další cizinci, nejen obyvatelé EU. „Vyloučení cizinců z veřejného života brání jejich lepšímu zapojení do místní komunity a jejich integraci ve společnosti,“ uvedl mimo jiné Dienstbier.

Celý příspěvek Jiřího Dienstbiera:

Sám se sebou zásadně nesouhlasím. Takový nesmysl jsem doopravdy nikdy nenavrhoval. Jistě nemůže ve volbách u nás hlasovat každý cizinec. Umím si ale představit volební právo cizinců v komunálních volbách. Předcházelo by mu pět let pobytu v České republice, splnění zákonných podmínek a rozhodnutí ministerstva vnitra o udělení povolení k trvalému pobytu. Po pěti letech pobytu v ČR jistě má člověk dostatečný zájem o svou obec, aby mohl svým hlasem spolurozhodovat o složení zastupitelstva v místě, kde žije.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…