Dienstbier se vysmál Babišovi: Když má pocit, že brzdíme jeho úžasné zákony, ať je píše líp

02.03.2015 18:42

Ministr pro lidská práva a předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD) byl hostem pondělní Kauzy dne Rádia Impuls. Zúčtoval s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a okomentoval nadcházející sjezd ČSSD. Vyjádřil se také ke střelbě v Uherském Brodu. Nevidí prý důvod, aby u sebe lidé nosili zbraň.

Dienstbier se vysmál Babišovi: Když má pocit, že brzdíme jeho úžasné zákony, ať je píše líp
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

"Pokud má Andrej Babiš pocit, že Legislativní rada vlády brzdí jeho úžasné zákony, tak bych chtěl zdůraznit, že rada je ctihodný orgán složený z odborníků, kteří nechávají procházet kvalitní návrhy zákonů. Pokud je tedy Babiš nespokojen, měl by si v prvé řadě udělat pořádek na ministerstvech," zdůraznil hned v úvodu host.

Babišovi prý naopak pomáhal, když zkracoval některé lhůty pro "kolečko zákonů", kdyby to výjimečně neudělal, prý by ANO bylo v ještě větším skluzu se zákony, jejichž zpracování má za úkol.

Lidé u sebe nepotřebují nosit zbraň, míní Dienstbier

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani tragédie v Uherském Brodě. Zdůraznil, že by se měl důsledněji dodržovat zákon o držení zbraní a v tuto chvíli existují pochybnosti o tom, zda byl tento zákon dodržen. Nic bližšího ale zatím říci nechtěl s ohledem na vyšetřování. "Ale v zásadě si myslím, že není důvod, aby u sebe lidé nosili zbraň. Zbraň potřebuje třeba někdo, kdo převáží větší množství peněz, ale nevidím důvod k tomu, aby u sebe lidé nosili zbraň jen proto, aby se cítili bezpečněji, "myslí si ministr.

Vzápětí dodal, že mnohý útočník zesílí svůj útok, pokud si u svého cíle všimne zbraně. Ozbrojení lidé jsou tedy v konečném důsledku více ohroženi.

Sjezd ČSSD

Ve druhé polovině pořadu se vyjadřoval ke sjezdu ČSSD. Neočekává, že sjezd proběhne tak hladce jako u ANO, protože sociální demokracie je skutečně demokratickou stranou, kde probíhá diskuze. Potvrdil také, že hodlá usilovat o post prvního místopředsedy strany, byť cítí, že podporu nemá příliš velikou.

ČSSD by na sjezdu měla také řešit otázku, proč ji stále častěji volí starší lidé, zatímco mladí se nemálo přiklánějí k jiným stranám.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …