Dienstbier v ČT mluvil o "supernáměstkovi", který se nemusí ohlížet na politiky

06.08.2014 22:31

Nebýt EU, tak služební zákon nikdy neschválíme. Většina politiků o něj totiž nestojí. Tato slova pronesl před kamerami České televize ministr pro lidská práva a předseda Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier (ČSSD). Faktem je, že nevznikne Generální ředitelství státní služby, které Dienstbier hlasitě opakovaně hájil, ale zákon bude mít i tak podle jeho názoru smysl. Vysvětloval proč.

Dienstbier v ČT mluvil o "supernáměstkovi", který se nemusí ohlížet na politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Jiří Dienstbier

Ministr pro lidská práva a předseda Legislativní rady vlády ve středečních Událostech, komentářích České televize okomentoval dohodu vládní koalice a pravicové opozice nad služebním zákonem. „Je třeba, aby tam byl nezávislý orgán, který odstíní tuto sféru od politického vlivu. Pokud se podařilo udržet rozumnou míru nezávislosti, tak to může být dobrá dohoda,“ poznamenal Dienstbier.

Většina politiků prý o služební zákon nestojí

Klíčovou roli přisuzuje náměstku pro státní správu na ministerstvu vnitra, který má v zásadě onoho generálního ředitele státní správy nahradit. On se totiž nebude muset ohlížet na momentálně vládnoucí politiky, neboť bude jmenován na šest let, jeho funkční období tedy přesahuje funkční období vlády, a navíc bude jmenován jen jednou, bez možnosti znovuzvolení. Nebude mít tedy tendenci se politikům podbízet.

Dienstbier také před kamerami zopakoval, že čeští politici ve své většině nestáli o služební zákon, neboť jim tento zákon zabraňuje přizpůsobovat si ministerský úřad obrazu svému. „Nebýt tlaku EU, tak jsem přesvědčen, že tu nikdy služební zákon nikdy mít nebudeme,“ podotkl ministr.

Referendum ČSSD

Následně se vyjadřoval k vnitrostranickému referendu ČSSD. Jeho výsledky označil Dienstbier za fantastické. „Toto je doopravdy revoluční změna,“ podotkl. Nejvíce se mu líbí to, že do sestavování kandidátek bude mluvit široká členská základna. I kdyby se do sestavování kandidátek napříště zapojilo „jen“ 11 tisíc členů, kteří hlasovali v referendu, ministr je přesvědčen, že takto velkou skupinu lidí se nepodaří zmanipulovat.

Politolog Lukáš Jelínek, který má k sociální demokracii blízko, ocenil, že se v „okurkové sezóně“ zúčastnily referenda tisíce lidí. Samo konání referenda pak podle něj může do strany přilákat nové členy. Lidé totiž mohou získat pocit, že v této straně mohou opravdu ovlivňovat zásadní věci.

Když někdo vstoupí do tradiční strany, jako je ČSSD a bude vědět, jak se např. sestavují kandidátky, nebude muset mít obavu, že se stane rukojmím jednoho mocného lídra, což může hrozit u nových politických subjektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…