Dienstbier v ČT zauvažoval: Že bychom prezidentovi zablokovali runway?

09.05.2017 22:57

Vládní krize dál hýbe Českou republikou. V úterních Událostech, komentářích České televize o ní diskutovali místopředseda sociálních demokratů Petr Dolínek, bývalá ministryně spravedlnosti a poslankyně Helena Válková (ANO), senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Dienstbier v ČT zauvažoval: Že bychom prezidentovi zablokovali runway?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor a kandidát na prezidenta v roce 2013 Jiří Dienstbier

Petr Dolínek se v úvodu vyjadřoval k rezignaci Kateřiny Valachové (ČSSD) na post ministryně školství. „Je to velká ztráta pro české školství, nicméně paní ministryně si to vyhodnotila tak, že žijeme v politicky nestandardní době, a já jí vyjadřuji velký respekt pro její rozhodnutí. Ona nelpěla na své funkci a otevřela cestu k dalšímu řešení krize. Musíme se podívat na tu podstatu. Ta podstata je v tom, že tady je návrh na odvolání člena vlády, kterému zatím prezident nevyhověl,“ řekl místopředseda ČSSD. 

„Ona odešla, aniž se sama něčeho dopustila, a myslím si, že to je vzkaz i pro další politiky, kteří mají opravdové problémy,“ doplnil Dolínek. „Ministryně předvedla charakterní krok člena vlády, který může být vzkazem pro jiného člena,“ pokračoval místopředseda ČSSD, aniž přímo jmenoval Andreje Babiše.

Nestandardně se podle jeho názoru chová také prezident Miloš Zeman, který v minulosti odvolal celou vládu, když rezignoval Petr Nečas (ODS). Tentýž prezident také neváhal s odvoláním exministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). 

Zcela jiný případ je však u pražského zastupitele za ČSSD Karla Březiny, který podle Dolínka nemusí odcházet ze svých pozic. „To není případ pana Březiny, který prostě byl normálním poradcem ministryně a pouze podal vysvětlení a policie ho propustila.“ 

Posléze se ke slovu dostali ostatní hosté. Exministryně spravedlnosti se nadechla a pustila se do Valachové. Jednou prý řekla, že neodejde, pak řekla že odejde, tak je to asi v ČSSD běžné. „Zřejmě je příznačné pro sociální demokraty, že mění své názory v průběhu dne několikrát... Já jsem zvědavá, jestli ještě ráno bude říkat to samé,“ rýpla si exministryně spravedlnosti. 

V tu chvíli dostal slovo Dienstbier a poukázal na to, že ministryně Valachová nemá na bedrech žádnou svou kauzu, zatímco Andrej Babiš ji má, takže pokud by měl někdo odejít, tak spíš Babiš. „Je tam jeden rozdíl. Andrej Babiš má problémy své vlastní, nejde o problémy jeho podřízených,“ prohlásil senátor. Válková okamžitě kontrovala. „Pokud vím, tak Andrej Babiš dosud nebyl zadržen, stále nevíme, jak byly pořízeny ty nahrávky a tak dále a tak podobně,“ uvedla dáma.

Senátor Vystrčil sledoval přestřelku svých kolegů ve studiu a poznamenal, že pozice ČSSD je teď lepší než pozice ANO, protože sociální demokraté mohou říkat, že jednají odpovědněji a uznávají politickou odpovědnost za situaci na rozdíl od Andreje Babiše. Senátorovi ODS se zdá podivné, že se Miloš Zeman dovolává koaliční smlouvy, protože to je dokument, který je nesouměřitelný s ústavou. „Já si umím představit, že se pan prezident bude ptát, kdo ministerstvo financí povede dál, pak je to legitimní,“ podotkl Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Dienstbier je toho názoru, že prezident musí jednat, protože premiér trvá na odvolání svého podřízeného a Miloš Zeman je tady jen v pozici jakéhosi notáře.

Válková si však také trvala na svém. „Kdyby pan premiér vystupoval stále stejně, tak bych to chápala, ale takhle si nejsem jistá tím, co bude zítra,“ poukázala na chování předsedy vlády, který napřed ohlásil demisi vlády, pak si demisi rozmyslel a navrhl odvolání Babiše.

„Také víme, že pan prezident rád překvapuje a možná nás překvapí všechny a bude konat. Takže já bych navrhla už jiné téma,“ snažila se téma ukončit Válková.

„Možná nás překvapí Andrej Babiš, přijme odpovědnost a rezignuje,“ doplnil Vystrčil.

Podle Dienstbiera by měl prezident zůstat v Česku a neodlétat do Číny, dokud se krize nevyřeší. Dienstbier si je ovšem vědom i toho, že prezidenta v podstatě nikdo nezastaví, pokud se opravdu rozhodne odletět. „Že bychom zablokovali panu prezidentovi runway? To asi ne. Ale nepochybně za to bude čelit kritice,“ řekl Dienstbier.

Válková, která napodruhé téma opravdu uzavřela, podotkla, že mohou existovat závažné důvody k uskutečnění cesty, ale pokud opravdu existují, tak by prezident měl vystoupit a přednést je veřejně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…