Dienstbier v ČT znovu Zemanovi připomněl, kde je jeho místo

03.01.2014 19:05

Jedním z kandidátů na příštího člena vlády může být i senátor Jiří Dienstbier, ten však pro Českou televizi řekl, že žádnou nabídku na vedení resortu nedostal. Ještě však čeká na schůzku s předsedou strany. O jejím možném obsahu si však nechce vymýšlet ani spekulovat. Poslal ale jednoznačný vzkaz prezidentovi Miloši Zemanovi. Ozvali se i Miroslav Kalousek (TOP 09) a předseda KSČM Vojtěch Filip.

Dienstbier v ČT znovu Zemanovi připomněl, kde je jeho místo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Jiří Dienstbier

„Prezident má právo říct svůj názor ke každému nominovanému členu vlády, ale podle naší Ústavy má rozhodující slovo premiér. ... Z celkového ústavního rámce vyplývá, že musí jmenovat každého navrženého, pokud pro to neexistují nějaké zásadní překážky. Jako třeba kdyby budoucí ministr vykonával nějakou profesi, která není slučitelná s funkcí ministra,“ poznamenává Dienstbier. Prezident sám není podle senátora odborníkem na všechny resorty, pročež může jen těžko posuzovat kvality jednotlivých nominantů.

Prostor ve vysílání ČT dostal i první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který se podivoval nad tím, že tři měsíce po volbách ještě nemáme legitimní vládu. Jen těžko prý lze hledat důvod, proč Bohuslav Sobotka ještě nebyl jmenován premiérem, pakliže má za sebou sněmovní většinu. Proti tomuto stanovisku se ale postavil předseda komunistů Vojtěch, který poukázal na to, že Sobotka zatím nedodal podepsanou koaliční smlouvu, na jejímž základě by ho Zeman mohl jmenovat.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba si chce počkat až na konkrétní kroky, které bude dělat příští vláda. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…