Dienstbier v senátu tlačí nový volební systém. Ostatní se nad ním chytají za hlavu

17.08.2018 10:10

O změny ve volebním systému se snaží skupina senátorů v čele s Jiřím Dienstbierem (ČSSD). Chystá se prosadit návrh, který počítá s tím, že by se místo dvoukolového systému odehrálo jen jedno kolo volby. K takové změně se ale senátorské kluby staví skepticky. Kritizují hlavně složitost systému, jenž by navíc nahrál populistickým a extremistickým kandidátům, informoval server Echo24.cz.

Dienstbier v senátu tlačí nový volební systém. Ostatní se nad ním chytají za hlavu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Dienstbier po vyhlášení výsledků voleb

Pokud by takový návrh byl realizován, v jediném kole by voliči vybírali z více kandidátů najednou a stanovovali pořadí. Tento nový systém je podle australského modelu, který se používá v dolní komoře parlamentu. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) poukazuje ale na jeho komplikovanost. „Australský model je poměrně komplikovaný, a to potvrzuje i to, že se jinde ve světě dále neuplatnil,“ uvedl. Změna se nelíbí ani ostatním členům senátorského klubu.

Podle Štěcha mnozí senátoři vidí riziko v tom, že ve Sněmovně bude u některých politických subjektů snaha udělat z jednokolové volby systémem – vítěz bere všechno. „To je naprosto nepřijatelné. Senátor by měl reprezentovat za svůj obvod nějaký většinový názor, být přijatelný pro většinu,“ připomněl Milan Štěch.

Proti návrhu o změně se postavil i lidovecký klub, který přitom dřív pro návrh byl, nyní jej vidí negativně. „Přehodnotili jsme své stanovisko, a nyní ho máme negativní kvůli složitosti a nepřehlednosti navrhovaného jednokolového systému,“ uvedl předseda senátorského klubu Petr Šilar.

Dienstbier vyvrací kritiku, že by nový systém pomohl do horní komory Parlamentu populistům a extremistickým stranám. „Je to nesmysl. My jsme k tomu na půdě komise pro Ústavu uspořádali několik seminářů. Poslední byl za účasti expertů, jako je pan Lebeda, Antoš, Kysela či Jílek. Tam byla shoda, že právě naopak tento australský systém omezuje zvolení extrémních kandidátů. Tedy žádné extrémy nehrozí,“ řekl pro Echo24 Jiří Dienstbier.

Občanští demokraté zase upozorňují, že se do Senátu může pak dostat kandidát, kterého označí minimum voličů jako svou první volbu. „Návrh může způsobit, že do Senátu může být zvolena šedá myš, která nikomu nevadí. To by nebylo Senátu ku prospěchu,“ řekl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Původní zdroj ZDE

„Ten argument o šedivých myších vychází z toho, že postupně v jednotlivých kolech vypadnou ti nejslabší kandidáti,“ reagoval na Vystrčilova slova Dienstbier, podle kterého australský systém spíše směřuje ke konsensuálnějším kandidátům, kteří jsou schopni oslovit větší část společnosti. Podle senátora by lidé alespoň už nemuseli přemýšlet nad taktickou volbou v prvním kole. O tom, zda návrh dostane podporu se rozhodne na příští schůzi horní komory Parlamentu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…