Dienstbier vyprávěl o volebním právu pro cizince. Pak se pustil do Babiše

05.06.2014 23:07

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD chce udělit volební právo i cizincům. Podle něho by stálo za úvahu také zmírnění řízení pro udělení státního občanství. Prohlásil to v Událostech, komentářích.

Dienstbier vyprávěl o volebním právu pro cizince. Pak se pustil do Babiše
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nezvolený Jiří Dienstbier na 37. sjezdu ČSSD

„Už dnes mohou volit občané států Evropské unie v komunálních volbách a ve volbách do Evropského parlamentu. Nemohou být ale členy stran, což je absurdní. Pak jsou cizinci z nečlenských zemí, kteří tady mají povolen trvalý pobyt. Pokud jsme někoho přijali mezi sebe, tak by bylo dobré umožnit mu hlasovat,“ obhajoval Dienstbier svůj plán.

Babišův audit je jenom mediální prezentace

Podmínky řízení pro udělení občanství označil za jedny z nejtvrdších v Evropě. Rozhodně by se proto nebránil jejich zmírnění. Nic konkrétnějšího ale říci nechtěl. „Zatím bych zůstal u debaty o volebním právu pro cizince s trvalým pobytem,“ odmítl další otázky moderátora.

Řeč byla i o auditu, který nechal na svých resortech udělat šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ten ve čtvrtek oznámil, že nalezl 16 miliard vyplacených za zakázky, které prý vůbec neproběhly. Dienstbiera ale Babišův audit nepřesvědčil. „To je jenom mediální prezentace, snaha pozitivně se odlišit. Kdyby k prezentaci auditu došlo před měsícem, kdy jsme pana Babiše kritizovali za to, že se pořád nic neděje, tak bych to bral. Takhle je to nekorektní. A to bych mohl použít i ostřejší výraz,“ zaútočil sociální demokrat na svého kolegu z vlády.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…