Dienstbiera odvolání mrzí. Svému nástupci vzkázal...

11.11.2016 17:30

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) respektuje rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) odvolat jej z vlády, ale mrzí ho, že bude muset předávat rozdělanou práci. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) jsou personální změny v kompetenci Sobotky, který za ně ponese plnou odpovědnost. ČTK to sdělili mluvčí obou ministrů.

Dienstbiera odvolání mrzí. Svému nástupci vzkázal...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Sobotka dnes oznámil, že prezidentu Miloši Zemanovi navrhne odvolání právě Dienstbiera a Němečka. Mají je nahradit poslanec Jan Chvojka, respektive ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík.

„Personální změny jsou v kompetenci pana premiéra a ponese za ně plnou odpovědnost,“ sdělil ČTK prostřednictvím svého mluvčího Ladislava Štichy ministr zdravotnictví.

I Dienstbier v prohlášení, které zaslal ČTK, uvedl, že složení vládního týmu je výsostnou pravomocí předsedy vlády. „Jeho rozhodnutí respektuji, i když mě mrzí, že budu muset předávat rozdělanou práci svému nástupci místo toho, abych mohl dokončit její projednávání v parlamentu,“ poznamenal.

Za významný úkol, který bude potřeba dotáhnout, Dienstbier považuje novelu zákona o veřejném ochránci práv, která dá například ombudsmanovi pravomoc podávat antidiskriminační žalobu ve veřejném zájmu.

„Koho pan premiér pověří výkonem funkce ministra pro lidská práva, ten si bude muset vybrat, zda bude agendu prosazovat aktivně a přicházet kvůli tomu třeba i o body na žebříčcích popularity,“ dodal Dienstbier.

Po odchodu Dienstbiera ve vládě nebude žádný senátor, což bude pro ostatní členy kabinetu znamenat nutnou přítomnost při obhajobě vládních zákonů či zpráv při schůzích horní komory. Dienstbierovi, jehož senátorský mandát skončí v roce 2020, pak zřejmě bude třeba dodatečně najít místo v senátních orgánech.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…