Dienstbierův neziskovkář z HateFree dvacet minut vykládal, jak za naše daně bojuje s nenávistí. Pokud si netroufáte na celý výklad, vybrali jsme vám to nejlepší

09.08.2017 15:49

O útocích na muslimy, ale i dalších tématech pohovořil na serveru Info.cz koordinátor projektu HateFree Culture Lukáš Houdek. A co mu například také schází v diskuzích o sexuální orientaci? I na to se ho zeptal moderátor Pavel Štrunc.

Dienstbierův neziskovkář z HateFree dvacet minut vykládal, jak za naše daně bojuje s nenávistí. Pokud si netroufáte na celý výklad, vybrali jsme vám to nejlepší
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Rakousko, muslimové

„Chtěl jsem znejistit návštěvníky Národní galerie, kdy člověk vídá kustody určitého typu, nejsou vidět odlišnosti. Zajímalo nás, jak budou lidé reagovat. Většinou reagovali pozitivně,“ zmínil Houdek ke svému pokusu, kdy na jeden den „umístil“ do pražské Národní galerie kustody v hidžábech, černochy, Araby i další. „Bylo to v den otevřených dveří, kdy tam chodí široká veřejnost,“ dodal. 

Video najdete ZDE

Řeč byla samozřejmě i o uprchlické krizi. „Obecně si myslím, že tu panuje strach z něčeho neznámého ve vztahu k uprchlíkům a k muslimům. Někdy se však na ulicích objevují i nenávistné projevy. Důvodem je strach či neznalost,“ sdělil. V západních zemích podle něj taková hysterie není.

Situace však podle něj není tak špatná, jak leckdy vypadá při diskuzích na sociálních sítích. Poukázal totiž na pokus, kdy do nejrůznějších měst byla vyslána „syrská rodina“, herci, kteří byli vcelku přijimáni a dokonce i ubytováni v českých rodinách.

Houdek také popsal napadení, při němž neznámí pachatelé v pražském metru kopali do jeho muslimské kamarádky. Nikdo se jí prý nezastal. „Existují také organizované skupiny lidí, kteří vědí, že mají někam jít, nebo zaplevelit nějaké diskuze urážkami,“ sdělil k nejrůznějším nenávistným útokům. Situace se však podle něj v současné době zlepšila. I přesto trvá na tom, že útoků na muslimy je v Česku více, než se uvádí. „Na policii nešla, protože z toho měla určité trauma. Panuje velká nedůvěra vůči postupům policie právě v těchto věcech. Je to prostě nějaký pocit, nemusí to být založeno na pravdě,“ uvedl. 

Následně pak Houdek řekl, že Evropa ale rozhodně není nafukovacív otázce příchodu migrantů. „Ale je logické, že lidé chtějí odcházet ze svých zemí a zajistit dobrou budoucnost svým dětem. Je třeba však diskutovat, zda je toto právě důvod, abychom tyto lidi přijímali,“ zmínil.

Závěrem se pak diskutovalo o Prague Pride a homosexualitě. „Festival je mimo jiné i prostředek aktivizace komunity. Je pro mě na tom průvodu dojemné vidět, že přijíždí mnoho lidí z regionů, kteří třeba žijí v utajení. Vidíte, že ten jeden den si užijou. Jiná situace je totiž vskutku v Praze a jiná v regionech,“ řekl o festivalu Houdek. 

Téma sexuální orientace je podle něj tématem běžného života. „Když mi říká kolega, že byl s manželkou na dovolené, také už mi říká o sexuální orientaci. Prezentace sexuální orientace prostupuje každodenním životem,“ míní s tím, že je poměrně normální se o ní bavit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…