Diktát Merkelové, zavedení solidární daně na uprchlíky, zákaz kritizovat... Drsné vystoupení Jana Kellera

25.10.2015 9:50

„Češi a Slováci jsou xenofobové, Maďaři fašisté a Řekové zas rozhazovační lenoši. Někteří politikové z Evropské unie začali v poslední době nevybíravě nálepkovat státy, které mají na určité záležitosti jiný názor než oni sami,“ prohlásil na Vratimovském semináři známý pedagog, sociolog, publicista a také europoslanec Jan Keller.

Diktát Merkelové, zavedení solidární daně na uprchlíky, zákaz kritizovat... Drsné vystoupení Jana Kellera
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Europoslanec Jan Keller.

V ostrou kritiku posledních rozhodnutí Evropské unie se změnilo vystoupení europoslance za ČSSD Jana Kellera na odborném semináři ve Frýdku-Místku, které připravili v sobotu 24. října čeští komunisté. Ti si pozvali na svoji tradiční akci i různé celebrity. Kromě oblíbeného akademika to byla spisovatelka a disidentka Lenka Procházková, bývalý ministr zdravotnictví Ivan David a také další levicoví politici a filosofové.

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Kritizovat nesprávná rozhodnutí je zakázáno

„Ve vedení Unie se teď rozmohly takové zvláštní praktiky. Přijme se špatné rozhodnutí a jeho výsledek nikdo nezkontroluje ani se nevyhodnotí. Kdo ho ale začne kritizovat, stane se terčem nevybíravé kritiky. Jako například Řeky za hospodářskou krizi a země Visegrádu za návrhy na odlišné řešení migrační krize. Kancléřka Merkelová se teď snaží všem nadiktovat uprchlické kvóty, i když je každý odmítá, včetně samotných běženců. Ty správné země, podle vedení Unie, jsou asi jen Německo a Francie,“ uvedl Jan Keller.

Podle jeho slov také selhává liberální levice, která už se nesnaží zlepšovat sociální podmínky lidí, ale zaměřuje se především na práva národnostních menšin a genderové záležitosti. „Takovým názorům opravdu nerozumím. Vždyť v řadě zemí se prohlubuje nezaměstnanost a snižují se mzdy. Domnívám se, že s příchodem imigrantů to bude ještě problematičtější, dojde ke snížení ceny kvalifikované i nekvalifikované pracovní síly a budou vznikat konflikty,“ doplnil ještě oblíbený sociolog. Ten také sdělil, že nerozumí tlaku některých špičkových evropských politiků, kteří nutí k přehnané solidaritě s běženci, avšak ponechávají stranou problematiku nejchudších vrstev i ve vlastních zemích.

Vystoupit z Unie by nebylo řešením

„Říkám tomu zvrácená solidarita. Jaký je rozdíl mezi běženci bez prostředků a sociálně slabými, kteří jsou na hranici bídy? Potíže s uprchlickým exodem si také vyžádají vyšší výdaje na bezpečnost a na další opatření. Očekávám, že bude u nás zanedlouho zavedena i takzvaná solidární daň. Uprchlická krize také odvede pozornost od sociálních problémů,“ předpovídal europoslanec Keller.

I když podle jeho vyjádření vedení Evropské unie v mnoha případech chybuje, nebylo by správným krokem z ní vystupovat. „Sami bychom si s naší bezpečností určitě neporadili a nemůžeme se ani ocitnout v ekonomické izolaci,“ zakončil své vystoupení moravskoslezský politik.

Autor textu Jan Štěpán

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…