Diktátor, rok 1948, rozjel se v Partii Gazdík kvůli Babišovi. Jermanová mu za to hrozila, že vstane ze židle

12.03.2017 12:03

Hosty nedělní Partie byli středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která hned na úvod tvrdě zaútočila na premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Gazdík dámě přizvukoval. Hned po Sobotkovi si hosté vzali „do prádla“ prezidenta Zemana. Tady byl zase důraznější Gazdík. A pak už se pán s dámou pustili do sebe navzájem. S nápady Andreje Babiše (ANO) nám prý může hrozit i nástup diktátora.

Diktátor, rok 1948, rozjel se v Partii Gazdík kvůli Babišovi. Jermanová mu za to hrozila, že vstane ze židle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

„Vnímám velmi to, že se pozice pana premiéra a předsedy strany oslabila,“ začala zostra Pokorná. „On dostal 67 procent hlasů delegátů, což on vnímá jako silný mandát, ale naposledy získal 85 procent, takže ten rozdíl je obrovský,“ pálila dáma do Sobotky. 

„Já jsem se nad jeho projevy usmívala. Mně přišlo, že nemají jiné téma, tak útočí na Andreje Babiše. Jenže hnutí ANO není jen Andrej Babiš, my máme i další členy a snažíme se otevírat témata,“ zdůraznila dáma. Jedním z možných témat jsou i změny v ústavě, ale to podle Pokorné Jermanové vůbec neznamená, že by hnutí ANO nemělo rádo demokracii. 

Podle Gazdíka je pozitivní, že je ČSSD jednotnou demokratickou stranou. „Pak je ale celá řada strašných zpráv, jako je úkrok směrem ke KSČM. Pak je i další, kdy sociální demokracie volá po zvýšení daní. Tyto návrhy budou podlamovat budoucí vývoj ekonomiky,“ varoval Gazdík. Sociální demokraté si asi řekli, že zatnou tipec schopným lidem, a to rozhodně není dobrá zpráva pro Česko. 

Hned po Sobotkovi přišel na přetřes prezident Miloš Zeman, který oznámil, že chce v přímé volbě obhajovat mandát hlavy státu.

„Oproti ostatním kandidátům má výhodu, protože už je prezident a nepochybně je vidět,“ prohlásila Pokorná. V ANO se prý teď bude diskutovat o tom, zda hnutí vedené Andrejem Babišem postaví vlastního kandidáta. Podle Pokorné je jedním z možných kandidátů současný ministr obrany Martin Stropnický (ANO), ale hnutí by mohlo podpořit i někoho jiného. 

Gazdík Zemana zkritizoval za to, že odmítl vstoupit do konfrontace s ostatními protikandidáty za jasně daných podmínek v debatách.

„Já to nepovažuji za příliš uctivé k těm protikandidátům,“ kritizoval hlavu státu Gazdík. Smyslem kampaně přece je konfrontovat jednotlivé uchazeče, tak aby si mezi nimi voliči mohli vybrat. „Podle mého názoru to trochu popírá smysl té kampaně. Miloš Zeman přitom vede kampaň permanentně, jezdí po krajích. Pan prezident využije také svého mluvčího v kampani, protože pan Ovčáček občas říká věci, které mi hlava nebere,“ kroutil hlavou Gazdík. Zdá se mu, že Zeman občas nechává Ovčáčka dělat špinavou práci, což se v kampani nehodí. Gazdík doufá, že Ovčáček při ní zůstane stranou.

Máme moc zákonů, je načase některé zrušit, soudí Gazdík

Pak už se hosté pustili do sebe navzájem. Shodli se sice na tom, že by si česká ústava po více než dvaceti letech zasloužila revizi, ale už se nedokázali shodnout na tom, jak. ANO volá např. po snížení počtu poslanců ze 200 na 101. „My jsme tady otevřeli téma a ty tradiční strany včetně STAN nám odpovídají, že jsme populisté a že nectíme demokracii,“ zlobila se dáma. K české ústavě by se podle jejího názoru měli vyjadřovat nejen odborníci, ale i obyčejní občané.

Gazdík okamžitě zaútočil. „Víte, hnutí ANO to opravdu podává trochu populisticky. Třeba ten návrh zmenšení počtu poslanců na 101. 101 poslanců bude mnohem snadněji ovlivnitelných a zlobovatelných. Můžeme jít až do extrému. Budeme tady mít diktátora, který bude pracovat efektivně a levně. Já se tady neshodnu s paní kolegyní ani na tom, že sněmovna musí hlavně rychle přijímat zákony. Já si naopak myslím, že bychom měli zákonodárný proces začít zpomalovat, a dokonce rušit některé zákony, protože další a další zákony jen zaplevelují prostor,“ rozjel se Gazdík. 

Trval na tom, že opravdu musíme zpomalit zákonodárný proces a rušit některé zákony, kterých je příliš mnoho. Pokud by mohla pomoci redukce ministerstev, pak je to podle předsedy Starostů a nezávislých téma, které lze diskutovat. Ale za jediným účelem. „Pravda je, že demokracii dnes máme, ale to neznamená, že ji musíme mít věčně. O demokracii lze přicházet postupně a nerad bych se jednoho dne probudil a zjistil, že jsme tam, kde jsme byli 25. února 1948,“ varoval.

Jermanová podle vlastních slov strach o osud demokracie nemá, protože si lidé váží výhod, které demokracie přináší, a podle dámy by lidé byli ochotni si tyto výhody hájit. „Já si nemyslím, že politici jsou jediní, kdo v tom mají patent na rozum. Já musím říct, že vstávám ze židle, když se tady mluví o populistech a o útocích na demokracii,“ rozčílila se Pokorná.

EET je třeba zavést úplně celou, jak bylo dohodnuto, míní Jermanová

Nakonec došlo i na EET. Středočeská hejtmanka z hnutí ANO se zhurta pustila do lidovců, kteří chtějí zablokovat třetí a čtvrtou vlnu EET. Lidovci prý jednou odhlasovali všechny čtyři vlny, tak by se měl projekt zavést tak, jak byl v koalici dohodnut. Pokorná považuje úkrok lidovců za předvolební gesto. Dáma trvá na tom, že EET nenutí lidi končit s podnikáním, byť uznala, že bylo chybou uvalit EET i na činnost spolků. „To byla chyba, já to přiznávám, a jsem ráda, že už se napravuje."

Gazdík se zastal KDU-ČSL. „My jsme s lidovci v námluvách,“ přiznal hned zkraje tématu. Lidovci byli podle Gazdíka ke schválení EET dotlačeni. „Určitě bychom nezaváděli třetí a čtvrtou vlnu EET. On ten systém sice funguje, ale já bych vyhodnotil její výsledky a klonil bych se k jejímu zrušení,“ řekl Gazdík. V opozici k Pokorné si trval na tom, že EET je pro mnohé podnikatele posledním hřebíčkem do rakve. Stát by měl lidem poskytnout prostor k podnikání, a ne je pořád dokola bít, jak to dělá současná vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…