Díky NATO máme krásných 70 let míru v Evropě, zaznělo v ČT

25.05.2017 13:55

Brusel se chystá na summit NATO, na kterém vystoupí také americký prezident Donald Trump. Děkan NATO Defense College v Římě František Mičánek České televizi oznámil, že v jednom směru souhlasí s Trumpem. NATO lze z určitého úhlu pohledu považovat za zastaralé. Posléze vysvětlil, jak to přesně myslel.

Díky NATO máme krásných 70 let míru v Evropě, zaznělo v ČT
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: NATO - Turecko

Děkan NATO Defens College v Římě František Mičánek má za to, že také díky NATO máme v Evropě už sedmdesát let míru. „Díky tomu, že už za pár let dosáhne Aliance 70 let a díky tomu, že jsme schopni dosahovat konsenzus, tak máme krásných sedmdesát let míru v Evropě,“ konstatoval Mičánek před kamerami České televize.

To ale neznamená, že by NATO bylo společenstvím bez problémů. V tuto chvíli si např. některé členské státy kladou otázku, co čekat od měnícího se Turecka. „Turecko je pořád součástí Severoatlantické aliance, hned po USA má největší pozemní armádu, ale nikdo, ani samotní Turkové nezpochybnili jejich oddanost kolektivní bezpečnosti, která je jedním z hlavních úkolů Severoatlantické aliance i do budoucna,“ konstatoval Mičánek.

Jeden problém v NATO ale přece jen vidí. „Já bych souhlasil s Donaldem Trumpem, kdy on řekl, že Severoatlantická aliance je zastaralá. To není z hlediska své hlavní mise, ale z hlediska některých procesů, které jsme zdědili z minula, a které nejsou revitalizovány,“ připustil.

Narážel na fakt, že Turecko jako suverénní člen Aliance zablokovalo předpokládanou spolupráci s Rakouskem. NATO by se podle Mičánka mělo změnit tak, aby si skrze něj různé státy nemohly vyřizovat účty s jinými státy.

Mičánek je přesvědčen, že členské státy Aliance musí být schopny hledat konsenzus a ne si vyřizovat účty s jinými státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…