Diletanti Zaorálek a Stropnický poškodili naši zemi, zlobí se rudá lídryně Konečná. A účtuje se Semelovou

14.03.2014 9:33

Komunistická poslankyně Kateřina Konečná v rozhovoru ParlamentníchListů.cz zkritizovala ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a také ministra obrany Martina Stropnického (ANO) za to, jak se vyjadřují ke krizi na Ukrajině a na Krymu. „Ve vztahu řešení krize na Ukrajině prokázali absolutní nekompetentnost a neschopnost hraničící až s diletantstvím,“ uvedla na jejich konto mimo jiné Konečná.

Diletanti Zaorálek a Stropnický poškodili naši zemi, zlobí se rudá lídryně Konečná. A účtuje se Semelovou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kateřina Konečná

Anketa

Senátor McCain vrací do hry návrh na postavení amerického radaru v ČR. Co vy na to?

hlasovalo: 12956 lidí

Za KSČM jste lídrem voleb do Evropského parlamentu (EP) a tak je na místě otázka k zamyšlení: Co je podle vás pro české občany důležitější a užitečnější - český Parlament, či Evropský?

Obojí a ideálně, pokud spolu oba parlamenty spolupracují. Například v oblasti životního prostředí nám přichází až 70 procent legislativy z Evropské unie a my ji už jen přejímáme, takže pokud se nám podaří, aby z EU přicházely věci prospěšné pro občany České republiky, může být spolupráce opravdovým přínosem. Přesto však je stále řada legislativních otázek, které má v gesci jen Parlament ČR, takže důležitost obou institucí bych považovala za stejnou.

Pokud se do Evropského parlamentu dostanete, jaké oblasti byste se tam chtěla věnovat?

Vzhledem ke své dosavadní praxi v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky bych ráda navázala na svou práci místopředsedkyně výboru pro životní prostředí. V poslední době se čím dál častěji setkáváme s tím, že nám z Evropy přichází legislativa, která není ve prospěch našich občanů a pokud to chceme změnit, musíme to změnit právě tam, kde vzniká, tedy v orgánech Evropské unie. Nehledě na to, že podle mě úplně nefunguje spolupráce mezi naším Ministerstvem životního prostředí a komisí v otázkách nejen například čerpání dotací, ale také znečišťovatelů ovzduší, především z Polska. Je nutné, aby konkrétně v přeshraniční spolupráci byl evropský komisař zodpovědný za životní prostředí daleko razantnější. Domnívám se, že právě díky zkušenosti z českého Parlamentu mohu v navazování kontaktů a spolupráci výrazně pomoci.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Čím dál více lidí přestává věřit v EU, v myšlenku spojené Evropy, či v ekonomický přínos eurozóny. Jak se na tento fakt díváte?

Na myšlenky integrace bychom neměli zanevřít. Myšlenky jsou to správné, záleží pouze na lidech, čili poslancích Evropského parlamentu, jak je realizují a zda-li dovedou pro Českou republiku prosadit věci prospěšné. Podmínky, za kterých do EU Česká republika vstupovala, nebyly vyjednány důsledně a výhodně pro Českou republiku i pro její občany. A právě toto bych chtěla pomoci svou prací v Evropském parlamentu napravit. Je spousta možností, které mohou v rámci Evropské unie pomoci i České republice.

Den co den k nám přicházejí nové informace o krizi na Ukrajině a na Krymu. Který český politik podle vašeho soudu svým jednáním v této věci obstál? Je to podle vás ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, či ministr obrany Martin Stropnický?

Dva výše jmenovaní politici podle mne právě ve vztahu řešení krize na Ukrajině prokázali absolutní nekompetentnost a neschopnost hraničící až s diletantstvím. De facto Českou republiku diskvalifikovali z jakýchkoli dalších jednání a měli by z celé situace vyvodit i osobní odpovědnost. Unáhlené závěry a opakování lživých argumentů si možná mohou dovolit malé děti, ale ne politici, navíc v roli ministrů.

Jak se díváte na to, že mnoho lidí odsuzuje vaši kolegyni, poslankyni Martu Semelovou? Je podle vás její hodnocení minulého režimu a chování KSČ v padesátých letech v pořádku?

Marta Semelová řekla svůj soukromý názor. KSČM se za jednání KSČ omluvila, což je možné vyhledat na webových stránkách KSČM a já s názorem poslankyně Semelové nesouhlasím.

Jenže třeba v hodnocení justiční vraždy Milady Horákové nejsou ani jiní významní představitelé KSČM zajedno...

Jak jsem již řekla, s názorem poslankyně Semelové nesouhlasím. Nelze totiž souhlasit s tím, aby byli lidé popraveni za vyslovení svého názoru, či za politické přesvědčení. Představitelé KSČM – konkrétně JUDr. Vojtěch Filip a europoslanec Miloslav Ransdorf – dokonce finančně přispěli na pomník Milady Horákové.

Proslýchá se v kuloárech, že se s Vámi do budoucna počítá do vyššího postu v rámci vedení KSČM. Jsou to jen spekulace?

Nemám ráda spekulace, které nejsou založeny nikdy na reálném základě, a tudíž se k nim nebudu ani vyjadřovat. Žiji v současné době a nikdo z nás nemůže vědět, co nastane druhý den, natož za pár let.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se občas pohoršuje nad chováním médií, zvláště nad reportážemi České televize ve vztahu k vaší straně. Jsou podle vás média vskutku nadmíru kritická ke komunistům?

Z mého pohledu dělají novináři svoji práci a je na nás politicích, abychom se snažili jim odpovědět tak, aby nám rozuměli nejen oni, ale především jejich čtenáři či diváci před obrazovkou. Je to v podstatě stejné jako v každém jiném oboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…