Dílo zkázy. Blamáž, trapnost. S Havlem manipuloval ve prospěch pseudointelektuálů. Pithart zmínil svůj boj o Hrad a tohle nám řekli kníže, Keller, Bělobrádek či Okamura

13.10.2016 15:30

ANKETA Petr Pithart v rozhovoru pro MF Dnes řekl, že zváží svou případnou kandidaturu na úřad prezidenta republiky.

Dílo zkázy. Blamáž, trapnost. S Havlem manipuloval ve prospěch pseudointelektuálů. Pithart zmínil svůj boj o Hrad a tohle nám řekli kníže, Keller, Bělobrádek či Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

„Zvážím, mám-li ji zvažovat,“ odpověděl Pithart na dotaz, zda uvažuje o kandidatuře.

Byl by výborný prezident, ale bude potřebovat několik ostřílených a tvrdých zbrojnošů na své straně

ParlamentníListy.cz se dotazovaly politiků, co si o tom myslí a zda by měl Petr Pithart jejich podporu. Většina politiků jeho kandidaturu nepodporuje.

„Naši podporu jistě má, je naším významným členem,“ odpověděl na dotaz redakce předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Jmen se v souvislosti s prezidentskou kandidaturou objevuje hodně, nebudu je jednotlivě jmenovat. ODS včas oznámí, kdo bude naším kandidátem nebo koho podpoříme,“ informoval předseda ODS a poslanec Petr Fiala.

„Byl by výborný prezident, ale pokud to bude souboj se Zemanem, tak bude potřebovat několik ostřílených a tvrdých zbrojnošů na své straně,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Pan Pithart je vzdělaný člověk a pokud bude kandidovat, bude pro mnohé jistě dobrá volba, ale pokud jde o mne, moje volba to určitě není, protože v mnoha postojích a názorech se radikálně lišíme, jelikož pan Pithart patří k prowashingtonské lobby. A já jsem zcela zásadně pro, abychom přestali být vazalský satelit USA nebo kohokoli jiného,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz neodpověděl.

„Lidí prahnoucích po podobných variantách už je jen mikroskopická hrstka. ‚Staré struktury‘ díla zkázy čeká už jen nová a nová blamáž. Normální lidé chtějí změnu k lepšímu. Já jsem s to podpořit jen kandidáta, s nímž se ta šance bude rýsovat,“ sdělil místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Je to typický Pithart

„Žijeme ve svobodné a demokratické zemi a je věcí každého občana, aby zvážil možnost své kandidatury. Vzpomeňme si na minulé volby, kdy těch kandidátů bylo několik. Pak je ovšem nutno zvážit i pravděpodobnost svého zvolení či zda moje kandidatura naopak neumožní zvolení někoho, koho nechci. Osobně nemám rád, když se rozhodnutí o kandidatuře opírá pouze o negativní postoj vůči stávajícímu prezidentovi. O tom, koho budu podporovat, se rozhodnu na základě jednotlivých kandidátů a na základě doporučení sociální demokracie,“ vysvětlil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Už jen forma jeho konstatování je ‚politicky korektní‘. Buď chce, nebo nechce kandidovat. Ano, nebo ne. Dnešní doba potřebuje člověka, který se nebojí říct věci naplno. A člověka, který bude hájit Českou republiku jako suverénní a silný stát. Ne se zavírat před světem. Ale prezentovat naši zemi jako silný a hrdý stát, který si nenechá nic diktovat. Od nikoho. A odolávat tlakům z Bruselu. To si myslím, že by pan Pithart nedokázal,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Je to typický Pithart. Zváží, má-li zvažovat, dvojdomek a podobně. Nechci ho hodnotit, ale moji podporu, jakož i podporu SPO, by v případě kladného zvážení neměl. My podpoříme, pokud se rozhodne jít do další volby, současného prezidenta Miloše Zemana, jinak čestného předsedy naší strany,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„KSČM se o prezidentské volbě bude bavit až v příštím roce. Jakékoli úvahy na toto téma jsou předčasné,“ říká místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Předpokládám, že sociální demokracie se rozhodne podpořit některého kandidáta, možná po vnitrostranickém referendu,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Petr Pithart nebyl tak špatný premiér, aby se musel po konci kariéry takhle ztrapňovat

„Nemám potřebu se jakkoli vyjadřovat k ambici kohokoliv stát se prezidentem ČR, to je osobní věcí pana Pitharta. Pan Pithart je dle mého soudu, a dívám se na to i v kontextu s jeho nedávným vystoupením v televizi, nyní více filosof a politolog než praktický, čitelný a rozhodný politik (i když s jistě značnou historickou zkušeností). Pokud vezmu v úvahu i fakt, že prezident je zároveň i vrchním velitelem ozbrojených sil, pak s ohledem na tento kontext nevidím, omlouvám se, žádný důvod tuto eventuální ambici pana Pitharta jakkoli podporovat,“ řekl poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

„Myslím si, že Petr Pithart nebyl tak špatný premiér, aby se musel po konci kariéry takhle ztrapňovat,“ reagoval europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Určitě by měl a věřím, že by prezidentskému úřadu navrátil důstojnost a důvěru občanů,“ říká poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Pan Pithart ‚zvažoval‘už tolikrát, že by z toho mohl vyvodit nějak poučení. Nestalo se, přemíra ctižádosti mu zatemnila rozum. Tak to řeknu na přímo: ‚Pane Pitharte, jste nevolitelný. Pro drtivou většinu soudných lidí včetně mě‘,“ vzkázal poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Já jsem si do této chvíle myslel, že aprílové žertíky patří k prvnímu dubnu. Je možné, že pan Pithart ztratil orientaci v čase. Asi si neuvědomil, že jeho čas je dávno pryč. Přeji mu, aby se vrátil nohama na zem a podíval se na situaci v této zemi realisticky. V tomto ohledu mu přeji hodně štěstí,“ reagoval poslanec ČSSD Richard Dolejš.

S Havlem manipuloval společnost negativně ve prospěch pseudointelektuálů z kavárny

„Petr Pithart je pro mne poměrně rozporuplnou osobností. Na jedné straně bych mohl ocenit například jeho nekonfrontační styl komunikace a široký společenský přehled. Ten však bohužel zneužíval společně s Václavem Havlem k manipulaci naší společností 80. a 90. let, někdy i zcela negativním směrem a často ve prospěch kamarádů z jejich pražské kavárenské party nedotknutelných pseudointelektuálů. Petra Pitharta bych sice nevolil, ale ani zcela nezavrhoval, neboť občas z jeho výstupů registruji jistý stupeň společenského prozření,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Petra Pitharta si osobně vážím, ale podporu dám opět Miloši Zemanovi, pokud se rozhodne znovu kandidovat. Miloš Zeman svoji roli prezidenta dobře zvládá, nebojí se pojmenovávat a řešit problémy, jež jsou symptomem této doby a které se naopak snaží jiní vrcholoví politici bagatelizovat nebo raději vůbec nezmiňovat. Situace v tomto státě je komplikovaná a vyžaduje si rozhodného prezidenta s tahem na branku, který nebude víc filosofovat než konat,“ vysvětlila poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„To už je smutný příběh,“ reagoval na Pithartova slova europoslanec ODS Jan Zahradil.

„Petra Pitharta si vážím a myslím, že byl měl zvažovat,“ uvedl poslanec ČSSD František Adámek.

„Osobně jsem vždy Petra Pitharta podporoval a pokud se rozhodne kandidovat, budu ho podporovat. Prezident by měl být moudrý muž a tím Petr rozhodně je,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Takových ještě bude. Máme dva roky před volbami. Očekávám daleko delší seznam těch, kterým by se líbilo mít kancelář na Pražském hradě,“ smála se europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Místo multikulti a eurohujerismu skutečnou, upřímnou obranu národních zájmů...

„Pan Pithart jistě může být jedním z kandidátů, je to známý politik. Moji politiku měl a má Miloš Zeman,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Každý občan může zvažovat svoji kandidaturu na prezidentskou funkci. Stejně tak i Petr Pithart. Podporu ode mě by ale neměl. Tu má Miloš Zeman,“ sdělil poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Pan Pithart, rozhodne-li se, bezpochyby své voliče najde. Pro některé z nich může být devizou jeho slušnost a spíše panu prezidentu Havlovi podobný filosoficko-teoretický přístup. Nicméně, ač to může vypadat směšně, současná situace v Evropě a u nás doma mě osobně čím dál více táhne k roajalistickým myšlenkám. Chybí nám Přemyslovci. Od hlavy státu prostě očekávám více. Místo multikulti a eurohujerismu skutečnou, upřímnou obranu národních zájmů, národa samotného, nedotknutelnost historického území zcela bez cizích armád. Zato silnou vlastní. Tedy, obrazně řečeno, i schopnost pozvednout meč. Ale to bych, ve vší úctě, od tohoto kandidáta neočekával,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Kandidovat může skoro každý. Můj kandidát by to nebyl,“ uvedl senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Klidně, nechť kandiduje. Alespoň si volič bude moci vybrat. O tom je demokracie. Já osobně bych ho rozhodně nevolil,“ řekl poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Odpovím a la Pithart: Zvážím. Je to vcelku předčasné. Ještě nekandiduje,“ odpověděl poslanec KDU-ČSL Petr Kudela.

„Určitě je brzo hodnotit kandidáty, kteří teprve zvažují, zda do souboje o úřad půjdou. Doporučuji počkat s výběrem, až budeme mít skutečné kandidáty,“ říká poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Mou podporu by neměl...

„Mou podporu by neměl,“ uvedl poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

„Myslím si o tom, že kandidovat chce, ale bojí se to otevřeně říct,“ reagoval poslanec ODS Petr Bendl.

„V prezidentských volbách bych ráda podpořila kandidáta ČSSD. Nicméně, rozhodovat se budu až podle konkrétně navržených jmen. Tedy ne dnes, když někdo zváží, zda zváží kandidaturu na prezidenta,“ informovala poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

„Jde o ryze osobní rozhodnutí každého jednotlivce. Moji osobní podporu by neměl,“ sdělil poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Petr Pithart (* 2. ledna 1941 Kladno) je český politik, člen Křesťanské a demokratické unie – Československé strany lidové, bývalý člen KSČ, bývalý předseda české vlády v rámci federace, bývalý předseda a dlouholetý místopředseda Senátu Parlamentu České republiky. Po sametové revoluci krátce i poslanec Sněmovny národů Federálního shromáždění za Občanské fórum, počátkem 90. let politik Občanského hnutí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…