Diplomacie by měla mapovat poptávku na trzích, navrhl Kohout

13.12.2013 14:16

Ministerstvo zahraničí by podle jeho šéfa Jana Kohouta mělo nově mapovat poptávku a její trendy na zahraničních trzích, aby tomu čeští investoři mohli přizpůsobit svou nabídku. Ministr to v pátek uvedl při představení dlouhodobých priorit české ekonomické diplomacie.

Diplomacie by měla mapovat poptávku na trzích, navrhl Kohout
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Ministerstvo by mělo "provádět analýzy trhů, perspektiv a trendů a mít včasnou informovanost o tom, které teritorium může a bude co požadovat, a na to reagovat", řekl Kohout. Připomenul také dohodu s ministerstvem obchodu na vytvoření sítě jeho zástupců a jejich spolupráci se zastupitelskými úřady.

Příkladem rozvojové spolupráce je stavba pivovaru v Eiopii

Rozvojovou spolupráci je třeba podle priorit ministerstva posunout ke tvorbě pracovních míst v rozvojových zemích prostřednictvím návratných investic českých firem. Jako příklad ministerstvo uvedlo kontrakt na výstavbu pivovaru v Etiopii, který za půl miliardy korun postaví královéhradecká firma ZVU POTEZ. Rozjednány jsou podle Kouhouta i další projekty v afrických zemích v oblasti potravinářství, energetiky či obranného průmyslu.

Ministr rovněž uvedl, že se v návrhu rozpočtu na příští rok podařilo vyjednat 150 milionů korun navíc na ekonomickou diplomacii. Oslabení kurzu koruny vůči euru po zásahu ČNB bude ale ministerstvo připraveno o 180 milionů korun. Varoval proto před možným dalším snižováním výdajů svého úřadu.

Projekt mapuje možnosti na trzích postsovětských zemí

Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček poukázal na nový projekt, na kterém se s jeho asociací podílí ministerstvo zahraničí a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Vznikl v rámci programu Eurasia a je zaměřen na zmapování možností na trzích v postsovětských zemích s výjimkou Ruska a Pobaltí. "To jsou přesně trhy, kam malé a střední firmy mají šanci v příštích letech poměrně solidně exportovat," uvedl Havlíček.

Český vývoz loni poprvé v historii překonal hranici tří biliónů korun. Na výsledku se ve výraznější míře podílely i vývozy do zemí mimo Evropskou unii. Za letošní leden až říjen byl zahraniční obchod v přebytku 306,5 miliardy korun, což představovalo meziroční zvýšení o 39,9 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…